Er zitten vast nog wel goede Marokkanen bij. Heus.

In opinie door Hasna el Maroudi op 18-02-2011 | 11:36

tekst: Hasna el Maroudi

Ik draag geen hoofddoekje. Ik hou van korte rokjes en hoge hakken. Ik heb een goede opleiding genoten en spreek redelijk ABN. Ik ben verwesterd. Ik ben 'anders' en door 'anders' te zijn ben ik bijzonder. Bijzonder speciaal. Ik ben een Marokkaanse aan wiens gedrag je niet afleest dat haar ouders arbeidsmigranten zijn. Ook mijn streng-islamitische opvoeding valt niet af te lezen aan mijn bloedrood gestifte lippen. Ik ben bijzonder, speciaal.

Lichtelijk geïrriteerd keek ik daarom woensdagavond naar de Slag om de Eerste Kamer. D66-leider Alexander Pechtold roemde 'de Marokkaanse meisjes die het zo goed doen in Nederland'. Met opengesperde mond luisterde ik naar zijn verhaal en keek ik naar de ja-knikkende Emile Roemer. Marokkaanse meisjes die het goed doen in Nederland? Ik heb er nog nooit van gehoord. Ik dacht dat ik alleen en alleen ik zo goed bezig was.

Helaas ben ik dus niet zo bijzonder. Google leert mij dat jaarlijks veel Marokkaanse-Nederlanders afstuderen aan een HBO of een WO. Bovendien doen van alle allochtone vrouwelijke studenten, de Marokkaanse meiden het het best.

Opmerkelijk is dat het toekomstbeeld voor Marokkanen in Nederland steeds beter wordt, terwijl het toekomstbeeld van Marokkanen met de dag verslechterd. Terwijl er een ware tsunami van Marokkanen plaatsvindt in de collegezalen, houdt de politiek zich bezig met een fata-morgana aan de poorten van Nederland.

Ook VVD-Eerste Kamer lijsttrekker Loek Hermans had het tijdens het debat over 'hen die het wél goed doen'. Hij vroeg zich af 'waarom zij het wel kunnen en die anderen niet'. Alsof er onder autochtone Nederlanders volledige gelijkheid bestaat. En alsof het gros van de Marokkanen luie, ongeschoolde uitkeringstrekkers zijn. Hij riep nog net niet: 'Er zitten vast nog wel goede Marokkanen bij. Heus!' Ik geef Hermans het voordeel van de twijfel, hij bedoelde het allemaal vast goed, maar sloeg met zijn uitspraken de plank volledig mis en geeft de frame van rechts-Nederland een extra zetje. De frame, ingesteld door de geblondeerde liefhebber van het Arische ras, Geert Wilders.

Wilders en diverse media hebben met succes de term van Rob Oudkerk gestandaardiseerd. Kutmarokkanen zijn de norm waar iedere Marokkaan aan moet voldoen. Nooit opgepakt? Dan ben je anders. Zo nu en dan wordt zelfs geopperd 'goede' Marokkanen een voorbeeldfunctie te laten vervullen om ervoor te zorgen dat het Marokkaanse 'tuig' niet in die vervelende dorpen terecht komt. Alsof Nederlandse criminelen naar Marco Borsato opkijken en dan denken 'hé, zo wil ik ook worden' en zodoende het rechte pad kiezen.

Hoewel ik het idee van 'anders' zijn best kan waarderen, ieder mens wil immers uniek gevonden worden, lijkt het me toch tijd de norm te doen verschuiven. Het is tijd om te stoppen met roepen dat sommige meiden en jongens het 'zo lekker goed doen' in Nederland, alsof dit niet hun thuisland is. Alsof ze vanwege hun achtergrond moeten vechten tegen crimineel gedrag, dat stroomt door hun aderen. Alsof ze een schouderklopje verdienen, omdat ze het 'toch voor elkaar hebben gekregen'. Stop met die betutteling en maak van hen de norm. En zorg ervoor dat die ene kutmarokkaan zich niet meer achter zijn afkomst kan verschuilen, maar zich moet verantwoorden vanwege zijn gedrag.

Hasna el Maroudi is publiciste. Ze schreef eerder voor Spunk, NRC Next en is tegenwoordig redacteur van joop.nl Deze column is ook op joop.nl verschenen en met toestemming van Hasna op Republiek Allochtonië geplaatst.


Meer over beeldvorming, hasna el maroudi, marokkaanse nederlanders, marokkanen, media.

Delen: