Ella Vogelaar: Parallellen tussen Wilders en NSB zijn schokkend

In opinie op 07-04-2010 | 08:49

Nederland is op drift, stelt Ella Vogelaar (oud-minister voor Wonen, Wijken en Integratie) in het nieuwste nummer van VolZin. “Recht voor zijn raap zeggen waar het op staat, mensen opzettelijk krenken, daarmee scoor je tegenwoordig als politicus. Dit gaat dan vaak ook nog gepaard met een roep om repressie en gewelddadig optreden door de overheid.

Vogelaar Nederland is op drift, stelt Ella Vogelaar (oud-minister voor Wonen, Wijken en Integratie) in het nieuwste nummer van VolZin. “Recht voor zijn raap zeggen waar het op staat, mensen opzettelijk krenken, daarmee scoor je tegenwoordig als politicus. Dit gaat dan vaak ook nog gepaard met een roep om repressie en gewelddadig optreden door de overheid. Pleidooien voor hogere gevangenisstraffen lijken gemeengoed te zijn geworden, over een oproep van Wilders om overlastgevers door de knieën te schieten en straatcommando’s in te voeren ontstaat nog nauwelijks ophef. (.) “Het lijkt wel alsof we de belofte die we elkaar hebben gedaan na de Tweede Wereldoorlog ‘dat nooit weer’, vergeten zijn. En ik kan u verzekeren dat wie de moeite neemt om het recent verschenen boek over de opkomst van de NSB te lezen, schokkende parallellen tegenkomt.”

De komst van de islam geeft velen het gevoel dat de klok vijftig jaar wordt teruggedraaid en dat de emancipatiestrijd teniet wordt gedaan. Maar angst voor religie werkt intolerantie in de hand. Een verbod op de Koran, op het dragen van hoofddoeken of op het bouwen van moskeeën, zoals Wilders bepleit: dergelijke verboden zouden volgens Vogelaar “onze door de eeuwen heen opgebouwde rechtsstaat verkrachten en ons pas echt terugwerpen in de tijd van voor de Verlichting”.

Bron: VolZin / Bruggenbouwers


Meer over ella vogelaar, nsb, pvv, wilders.

Delen: