Effectieve deradicalisering: een vrouw en een kind

In opinie op 17-03-2010 | 17:55

Werk, een Wijf en een Woning, de 3 W’s, zijn niet alleen effectief om criminele jongeren op het rechte pad te helpen, het werkt in een variant (baan, trouwen en kind) ook matigend voor jongeren die potentixc3xable jihadisten zijn. Dat blijkt volgens Volkskrantjournaliste Janny Groen uit een onderzoek van de AIVD. Volgens de AIVD wordt in de strijd tegen islamitische radicalisering te veel de nadruk gelegd op het effect van een ideologische tegenboodschap. Doelbewuste verspreiding van de 'gematigde islam' of de inzet van liberale imams hebben volgens de AIVD nauwelijks invloed op het gedachtengoed van potentiële jihadisten.

De dienst heeft gegevens van een twintigtal mannen geanalyseerd die  tussen 2001 en 2009activiteiten ontplooiden ten behoeve van de jihad en daarmee inmiddels zijn gestopt. Volgens de AIVD ging het om mannen die heel erg overtuigd waren van gewelddadige opvattingen, die op internet opriepen tot de jihad, zich hadden voorbereid op een jihadgang of op een aanslag in Nederland.

In het onderzoek dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd, stelt de dienst het belang van een baan en het stichten van een gezin voorop. De meeste 'huisje-boompje-beestje-mannen' uit het onderzoek bleven vasthouden aan een jihadistische ideologie, maar ze staakten hun radicale gedrag. Ze propageerden of voerden niet langer actief de jihad. Daarmee nam de acute dreiging die van hen uitging af.


Meer over extremisme, radicalisering.

Delen: