Een gematigd VVD-standpunt: Van Aartsen roept op tot meer begrip en tolerantie jegens moslims

In opinie door Floris Meijer op 06-10-2010 | 12:05

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) riep dinsdag tijdens zijn openingstoespraak op de Internationale Metropolis conferentie in de Hofdstad op tot meer begrip en tolerantie jegens Nederlandse moslims. In deze tijd van verharding en verrechtsing van het integratiebeleid van het aanstaande kabinet Rutte-I is dat een opvallend gematigd VVD-standpunt.

Tekst: Floris Meijer

Deze week wordt in in het World Forum in Den Haag de 15e Internationale Metropolis Conferentie over migratie en integratie gehouden met als thema Justice and Migration: Paradoxes of Belonging. Experts uit binnen en buitenland komen op de conferentie met elkaar van gedachten wisselen over diverse onderwerpen rond het integratiethema. Een aantal van de Nederlandse sprekers zijn Evelien Tonkens (Universiteit van Amsterdam), Nahed Selim (Trouw-journaliste), Eduard Nazarski (directeur Amnesty International), Leo Lucassen (Universiteit Leiden) en Bert Koenders (voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking).

Van Aartsen zei op de conferentie dat er momenteel te weinig tolerantie en begrip is voor de islam en moslims in Nederland. ''Het is heel belangrijk dat de meer gematigden in de samenleving hun stem verheffen om het verkeerde beeld van de islam dat sommige mensen hebben te corrigeren'', aldus Van Aartsen. Volgens hem is het slechts een kleine groep ‘moslims’ die problemen veroorzaken. ''Zij worstelen om hun plek in onze samenleving te vinden, en dat kan hen in de armen van extremisten drijven. [...], [m]aar als we dat probleem willen ondervangen, moeten we dat doen met waakzaamheid, integratie en participatie.'', stelde de liberaal.

In vergelijking met een groot aantal andere VVD-prominenten laat Van Aartsen een opvallend gematigd geluid horen ten aanzien van het islam- en integratiedebat. Ook is hij kritisch over de huidige politieke ontwikkelingen. Zo noemde hij gister het regeerakkoord van CDA, VVD met gedoogsteun van de PVV een teleurstellend akkoord, dat slecht is voor de grote steden in ons land. 'Het voorspelt slecht weer', liet hij aan RTV West weten.


Meer over Floris Meijer, integratie, islam, Jozias van Aartsen, migratie, moslims.

Delen: