Een feest van herkenning

In opinie door Inssaf Cherif op 20-05-2018 | 21:50

Vorige week zondag was ik naar de première van Melk en Dadels in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Deze theatervoorstelling past voor mij in een reeks van publicaties en podia die ik onlangs heb gezien en bezocht. Synchroniciteit heet dit.

Half februari was ik in de Balie voor een bijeenkomst naar aanleiding van de publicatie van het boek Ellenbogen, het debuut van Turks-Duitse schrijver Fatma Aydemir. Aanwezig was ook schrijver Murat Isik van het bekroonde boek Wees Onzichtbaar om samen met Paul Scheffer de thema’s in het boek van Aydemir (integratie, discriminatie, et cetera) te bediscussiëren. Ellenbogen heb ik inmiddels uit en dikke pil Wees Onzichtbaar heb ik net voor mijn verjaardag cadeau gekregen. 

Waar Ellenbogen een terechte aanklacht is tegen de dubbele standaarden in het vrije Westen én paternalisme binnen migrantengemeenschappen, is Melk en Dadels meer een bespiegeling van het opgroeien in twee culturen.
Zo saai als deze recensie leest, was Melk en Dadels niet. 

Voor mij was het een feest van herkenning: ik keek ernaar met een (bulder)lach en een traan. De herkenning zat in de keuze van de muziek waar ik als tiener naar luisterde, de persiflages van Marokkaanse én Nederlandse gebruiken en het krachtig verbeelden en verwoorden van de frustratie van niet begrepen of gewaardeerd worden in eigen kring. 
Alsof mijn leven zich voltrok op dat podium in Den Haag.

De cast bestaande uit vier begenadigde Marokkaans-Nederlandse actrices wist gevoeligheden en what-the-fuck?!-momenten dankzij het schrijf-en denkwerk van Dibi en de spelers op eigentijdse en humoristische wijze te vertolken.

Zonder je de les te lezen, dwingt dit theaterstuk het publiek om na te denken over hoe het is om als minderheid én als vrouw op te groeien in Nederland. 
Een absolute must-see voor iedereen die zich niet herkent in ‘de gewone Nederlander’ van Rutte en Co. En voor wie zich er wel in herkent, stap eens uit je comfortzone en geef je ogen goed de kost die voor de baat uitgaat. 

Wie nog niet is geweest, ga ernaar toe. En neem mij mee, want ik wil er nog een keer heen. Ik beloof je een mooie nabeschouwing. Gratis 😉.

Dit stuk verscheen eerder op de facebookpagina van Inssaf Cherif

Foto credit: Kurt van der Elst. Foto geplukt van de FB pagina Melk en Dadels-de voorstelling.

Melk en dadels

Na het succesvolle ‘Nobody Home’ maakt regisseur Daria Bukvic samen met ex-politicus en schrijver Tofik Dibi ‘Melk & Dadels’: een persoonlijke, rauwe en hilarische voorstelling met vier jonge Marokkaans-Nederlandse actrices.

‘Melk & Dadels’ is geïnspireerd door het succesvolle verhalen- en receptenboek ‘Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders’, met levensgeschiedenissen en gerechten van 20 eerste generatie Marokkaanse vrouwen.

Concept & Regie: Daria Bukvic | Tekst & Research Tofik Dibi | Tekst & Spel Soumaya Ahouaoui, Kyra Bououargane, Fadua El Akchaoui, Khadija El Kharraz Alami | Producenten: ROSE stories & Daria Bukvic | In alliantie met: Het Nationale Theater | Mede mogelijk gemaakt door: Theater de Meervaart.

Meer informatie over de voorstelling, links naar recensies en de speellijst op de website van Melk en Dadels


Zie ook:


Actrices Kyra Bououargane & Fadua El Akchaoui en schrijver Tofik Dibi waren eind april te gast bij De Nieuwe Maan.


Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over Daria Bukvic, Melk en Dadels, Tofik Dibi.

Delen: