Don't mention the war: bruin 1

In opinie door Ewoud Butter op 17-09-2010 | 20:59

Veel ophef vandaag over 'Bruin 1'. Het Amsterdamse PvdA-gemeenteraadslid Geke van Velzen heeft het gedurfd het komende CDA-VVD kabinet met gedoogsteun van de PVV het kabinet Bruin 1 te noemen. Het CDA en de VVD zijn hier piswoest over, en ook wat hypocriet.

Dat schrijven De Telegraaf en Elsevier. Ze zijn boos omdat met 'bruin'  verwezen zou kunnen worden naar de nazistische 'bruinhemden' van de SA, de knokploegen van Adolf Hitler.

Bruin-1 werd eerder gebruikt door het blog Retecool, Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp en het Amsterdamse Groenlinks gemeenteraadslid Evelien van Roemburg, die vandaag op Joop.nl verklaart dat het gebruik van Bruin wat haar betreft niet naar de Tweede Wereldoorlog verwijst, maar naar de stank die van het kabinet in wording afkomt.

Don't mention the war

Ik vind verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog zelden op hun plaats en meestal ook niet bevorderlijk voor een vruchtbare discussie. Maar, het staat volgens mij ieder vrij die vergelijking te maken. Dat geldt voor tegenstanders van Wilders die zijn partij met de NSB mogen vergelijken en omgekeerd voor Wilders die de islam een fascistische ideologie noemt en de Koran vergelijkt met Mein Kampf. Beargumenteer alleen dan wel waarom, dat vergemakkelijkt het debat.

Toch heeft de verontwaardiging van CDA en VVD, Telegraaf en Elsevier (dat zelf nota bene Van Velzen met nazi-vlaggen portetteerde) hypocriete trekjes. In de woorden van Evelien van Roemburg op joop.nl:

"Het is natuurlijk het goed recht van al deze zeer rechtlijnige types om zo gepikeerd te zijn, maar het is tegelijk ook opvallend dat dergelijke uitspraken (walgelijk! schandalig!) achterwege blijven als hun toekomstige coalitiegenoot zijn mond opentrekt en bijna 1 miljoen moslims in Nederland wegzet als een stelletje barbaren die een achterlijke cultuur aanhangen. Vonden Flos [VVD] en Limmen [CDA] het ook infaam toen Wilders de Koran met Mein Kampf vergeleek? Toen hij stelde dat de islam een fascistische en totalitaire stroming was? Ik kan het me niet herinneren."

CDA en VVD kiezen voor samenwerking met de PVV, een partij die een grote aanhang heeft, maar ook een grote groep uitgesproken tegenstanders. Het is het goed recht van CDA en VVD om samen te werken met een partij die graag polariseert, maar het is ook het goed recht van anderen om deze samenwerking te bekritiseren of te bespotten. De PVV heeft hiervoor zelf al voldoende munitie geleverd en zal dat waarschijnlijk blijven doen. Hoe meer rechts piept over Bruin-1, hoe leuker het wordt het komende kabinet zo te gaan noemen.

Ewoud Butter, ook verschenen op zijn blog. Hieronder een scene uit de aflevering The Germans van Fawlty Towers

 


Meer over bruin 1, evelien van roemburg, ewoud butter, geke van velzen, groenlinks, pvda, pvv.

Delen:

Reacties


Gerard Beemsterboer - 23/10/2010 10:48

Heeft Geert Wilders ooit Mein Kampf gelezen? Zo ja dan is hij in overtreding vermits Mein Kampf in Nederland verboden lektuur is. Daarvoor heeft gezorgd de jood Joop Wolff, lid en kader van de Communistiese Partij Nederland.

Blink - 29/09/2010 22:32

Ik zeg het tegen iedereen die het wel of niet wil horen.
Hoop dat ze snel weer zullen vertrekken.
Wordt een beetje misselijk als ik ze zo 'gezellig' samen zie brrrrr.
Schaam me dat ik een nederlander ben.

Anthony - 18/09/2010 01:33

"Don't mention the war".... Hoe kunnen we dan ooit leren van geschiedenis, als dat niet mag ?