DIDF, organisatie van arbeidsmigranten, bestaat 25 jaar

In opinie op 07-06-2011 | 09:01

Sinds de eerste arbeidsmigranten hun voeten op Nederlandse bodem zetten, is er veel bereikt op het gebied van integratie en samenleving. En dat moet gevierd! De Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland (DIDF) bestaat 25 jaar en viert dit op 18 juni aanstaande in Theater Meervaart te Amsterdam. Niet met de Turkse premier, wel met de Nederlandse vakbeweging en politici.

De viering van het 25-jarig bestaan van DIDF valt in een periode waarin het bijna vijftig jaar geleden is dat eerste migranten uit Turkije naar Nederland kwamen. In deze vijftig jaren hebben de migranten met vallen en opstaan hun draai proberen te vinden binnen de Nederlandse samenleving.

Dat schrijft DIDF in een persbericht. Hieronder het vervolg.

Aan de ene kant was het een periode waarin de migranten, gesteund door Nederlandse samenleving, probeerden het samenleven te bevorderen. Aan de andere kant was het een periode waarin tussen de mensen met een verschillende achtergrond en afkomst nieuwe scheidsmuren opgeworpen werden door het aanwakkeren en in stand houden van vooroordelen, discriminatie en racisme.

Ondanks het gevoerde beleid door de Nederlandse regeringen en de bemoeienis van de Turkse overheid, is DIDF ervan overtuigd dat in de afgelopen vijftig jaar veel is bereikt als het gaat om integratie en het samenleven. In tegenstelling tot sommige onheilvoorspellers, zijn ondanks problemen vele positieve stappen gezet voor een daadwerkelijke integratie en samenleven.

Samen sterk
DIDF heeft vanaf haar oprichting samen met vakbonden, politieke partijen en verschillende maatschappelijke organisaties gestreden tegen sociale afbraak, discriminatie en voor daadwerkelijke integratie en het samenleven. Niet voor niets staan in DIDF’s beleid ‘samenleven’ en ‘samen sterk’ centraal. Want wij leven tenslotte allemaal in Nederland.

Tijdens de viering van ons 25-jarig bestaan zullen we samen met de aanwezigen, genodigden en vertegenwoordigers van verschillende organisaties nogmaals het belang van het samenleven benadrukken en onze hoop voor de toekomst uitspreken.

Programma
Het programma van de viering is divers. Met verschillende muziek- en dansgroepen, zoals Moğollar (een van de oudste rockgroepen uit Turkije, die in de zestiger jaren nog in Amsterdam is opgericht), Rojda (Koerdische zangeres en haar groep uit Turkije), een Chileense volksdansgroep uit Nederland en Klassieke muziek gespeeld door musici van Nederlands Philharmonisch Orkest. Verder zal een film getoond worden over de migranten afkomstig uit Turkije in Nederland en de strijd van DIDF.

Daarnaast zullen verschillende sprekers hun visie geven op de aanwezigheid van migranten in Nederland, waaronder Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Emile Roemer (fractievoorzitter SP) en Nuri Karabulut (voorzitter DIDF). Het programma begint om 19.30 uur. De kaartverkoop is begonnen. De kaarten € 15,- (voorverkoop) en € 17,50 (aan de kassa) zijn te bestellen via info@didf.nl.

Bron: persbericht

Zie ook: didf.nl


Meer over didf, migrantenorganisatie, turks.

Delen: