DENK ziet ruimte voor een moslimomroep

In opinie op 28-04-2016 | 09:16

Kamerlid Tunahun Kuzu (DENK) meent dat er weer ruimte is voor een moslimomroep. Dat laat hij weten in een interview met Spreekbuis.nl. Hij wil dit binnenkort bespreken met Sander Dekker en Henk Hagoort.

De geschiedenis van de islamitische omroepen in Nederland is al meerdere keren als een 'soap' omschreven. En niet geheel ten onrechte. Er zijn in de loop der jaren verschillende initiatieven geweest die na enige tijd door intern geruzie weer uiteenvielen.
De geschiedenis kenmerkt zich door persoonlijke of collectieve meningsverschillen, stammenstrijd, ruzies over geldzaken en machtspelletjes, waarbij verschillende organisaties, denominaties en individuen zijn betrokken. Er zijn veel en terugkerende discussies over representativiteit, maar ook over personen, samenwerkingsvormen, journalistieke autonomie, professionaliteit, de inbreng van jongeren en de kleur van de programmering.

Stichting Zendtijd Moslims (SZM), de organisatie achter de Moslim Omroep (MO) lukte het vorig jaar niet om onderdak te vinden bij één van de grotere omroepen. Geen van de omroepen wilde de moslims hebben. Na het verdwijnen van de Moslim Omroep (MO), verzorgt de NTR sinds eind februari weer een programma, De Nieuwe Maan, over en voor Nederlandse moslims."

Kuzu over de geschiedenis van de moslimomroepen: "Je zag dat de mensen die er zaten het initiatief absoluut niet tot een hoger plan wisten te tillen. Een plan voor een goede Moslimomroep zou niet alleen van de staatssecretaris moeten komen, maar ook van de kracht die er in de samenleving zit. Ik zou het, in deze fase, onterecht vinden de Zwarte Piet neer te leggen bij de staatssecretaris alleen. Er zouden krachten en gemeenschappen in de samenleving moeten zitten die dit zouden moeten kunnen draaien en moeten runnen. De wet biedt de ruimte. Als staatssecretaris zou je dit moeten stimuleren, maar met alleen stimuleren redt je het niet. Eerlijk gezegd; de staatssecretaris heeft een rol, maar de gemeenschap heeft hierin een nog belangrijkere rol.” Meer bij spreekbuis.nl

 

Meer lezen over de geschiedenis van de moslimomroepen in Nederland?

Kijk hier op polderislam.nl

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!


Meer over denk, moslimomroep, moslimomroepen, tunahankuzu.

Delen: