Demonstratie op 19 maart tegen discriminatie en uitsluiting

In opinie op 16-03-2011 | 11:27

(ingezonden bericht)

19 maart vindt een landelijke demonstratie plaats in het kader van de internationale Dag tegen het racisme.Wie tegenwoordig de tv aanzet,hoort tal van vooroordelen.
Je kunt het woord ‘allochtonen’ in Nederland niet meer horen zonder ‘overlast’ en ‘crimineel’, en het woord ‘moslim’ niet zonder ‘fundamentalisme’. Als over vluchtelingen wordt gesproken , dan gaat het niet meer over mensen die bescherming nodig hebben, maar over fraude en leugens. Kinderen van asielzoekers die al jarenlang rechtmatig in Nederland wonen, worden weggezet als kinderen van onverantwoorde doorprocederende ouder.

Grote groepen mensen worden op deze wijze uitgesloten van hun rechten en gecriminaliseerd. Maar we hebben niet alleen te maken met uitsluiting door negatieve beeldvorming. Het kabinet wil illegaal verblijf strafbaar stellen, de strafmaat bepalen op grond van nationaliteit en sommige Nederlanders hun nationaliteit ontnemen.

De internationale dag tegen het racisme is door de Verenigde Naties ingesteld in 1960, toen de politie in Sharpeville (Zuid-Afrika) het vuur opende op een groep zwarte burgers die demonstreerde tegen de apartheid. De apartheid os afgeschaft, maar discriminatie en racisme zijn helaas nog steeds aan de orde van de dag. Niet alleen in verre landen,maar ook hier,dichtbij.

Het kabinetsbeleid verdeelt de samenleving en bevordert dat verscheidene groepen tot zondebok worden verklaard. De demonstratie maakt duidelijk dat vele mensen het huidige politieke en sociale klimaat niet langer accepteren. Dit klimaat bevordert discriminatie tegen moslims,joden,homoseksuelen en niet-westerse migranten. Wij willen een solidaire samenleving waar we vreedzaam met elkaar kunnen leven ongeacht afkomst, religie en geaardheid.

Doe mee met de internationale Dag tegen Racisme: kom zaterdag 19 maart naar de Dam en zeg NEE tegen discriminatie en uitsluiting!

Eén land, één samenleving!

Deze demonstratie wordt georganiseerd door Platform Stop Racisme en Uitlsuiting, voorheen Platform tegen Vreemdelingenhaat.
Op de Dam spreken Kamerleden van PvdA (Tanja Jadnanansing), SP (Jasper van Dijk) en GroenLinks (Liesbeth van Tongeren). Ook spreken Agnes Jongerius (FNV), Jan van der Kolk (Raad van Kerken), Elvira Sweet, Tineke Lodders (Een Land Een Samenleving, CDA), Mohamed Rabbae (Turkse en Marokkaanse gemeenschappen), Ikram Chiddi (Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland) en Barryl Biekman. Optredens zijn er ondermeer van Salah Edin en Goedemiddag!
Kijk voor het programma en de sprekers op www.stopracisme.nu

facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=131962820206607


Meer over anti-racisme, discriminatie.

Delen: