De Krom wil met uitzend- en minderhedenorganisaties praten over discriminatie

In opinie door Hasib Moukaddim op 27-11-2011 | 13:18

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) heeft laten weten dat hij op korte termijn wil praten over discriminatie in de uitzendbranche met de koepelorganisaties ABU en NBBU en het Landelijk Overleg Minderheden (LOM). Dat liet de VVD-bewindsman vrijdag weten in reactie op vragen van Tweede Kamerleden van de PvdA, CDA, GroenLinks en D66.

Deze hadden vragen gesteld naar aanleideing van een onderzoek eerdere deze maand waaruit bleek dat ruim driekwart van de uitzendbureaus verzoeken inwilligt van werkgevers die aangeven dat ze geen Turks, Marokkaans of Surinaams personeel willen.

De Krom laat het ANP weten dat „elke discriminatoire handeling onacceptabel" is en "met kracht" moet worden voorkomen en bestreden.” Volgens de VVD'er ondernemen de ABU en NBBU al actie.

Daarnaast ziet hij een rol voor migranten zelf. „Zij kunnen investeren in zichzelf om hun positie in de samenleving te versterken. Bijvoorbeeld door te investeren in scholing, het verbeteren van de beheersing van de Nederlandse taal, actieve deelname aan de arbeidsmarkt en lid worden van maatschappelijke organisaties.”

Shadid, Leidse antropoloog en emeritus professor interculturele communicatie, laat in een reactie op deze laatste uitspraak van De Krom op twitter weten: "De Krom #vvd doet hier aan 'blaming the victim' en is helaas slachtoffer van populisme & beschavingscrisis vd NL-se politiek." Hasib Moukaddim, directeur van het Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland (SMN), één van de LOM-partners waarmee De Krom aan tafel gaat zitten, reageert: " Mee eens... wordt dus nog een 'gezellig' gesprek met hem..."

Zie ook:

Driekwart uitzendbureaus discrimineert

Minderhedenorganisaties: hardere aanpak discriminatie nodig

 

 


Meer over arbeidsmarkt, De Krom, discriminatie, Hasib Moukaddim, LOM, Paul de Krom, Shadid, SMN, uitzendbureaus.

Delen: