Coolsaet:" Repressie tegen radicalen werkt contraproductief"

In opinie op 19-04-2010 | 10:12

De Gentse professor Rik Coolsaet, expert radicalisme, is niet blij met het optreden van de Belgische overheid ten opzichte van radicale groepjes.

Coolsaet reageert op het besluit van de gemeente Antwerpen dat vorige week de salafistische groepje Sharia4Belgium liet vervolgen en een dwangsom van 25.000 euro opleggen, omdat het amok maakte tijdens een lezing van Benno Barnard onder de titel ‘Lang leve God, weg met Allah’.

Rik Coolsaet tegenover Knack : ‘Dat is verkeerd. Pure repressie werkt contraproductief. Je mag ze niet op een piëdestal zetten en groter maken dan ze zijn. Curieus hoe sommige politici en polemisten alles nu door elkaar haspelen en dat marginale groepje gelijkstellen met dé islam. Het gevolg is dat je de mensen opsplitst in moslims en niet-moslims. De overdreven hetze tegen Sharia4Belgium heeft weer een wonde in de samenleving geslagen en de klok teruggedraaid.’

Volgens Rik Coolsaet gaat het in Belgie om kleine groepjes. ‘Het salafisme is een orthodoxe interpretatie van de islam. De religieuze salafisten zijn apolitiek en geweldloos. Ik schat dat er in ons land een twintigtal voorlopers zijn, die preken en lezingen geven, en vermoedelijk enkele duizenden volgelingen. Maar de afgelopen jaren zijn er ook kleine groepjes activisten ontstaan, die men islamitische neoradicalen noemt. Zij zijn wellicht slechts met enkele tientallen, misschien honderd. Sharia4Belgium is daar een voorbeeld van.’

Coolsaet constateert dat er in de Europese strijd tegen radicalisme een ‘vermoeidheid’ is ingetreden en dat de huidige overheidsstrategieën een averechts effect hebben. Hij citeert de Nederlandse AIVD, die 20 jihadisten volgde die de strijd hebben afgezworen. Niet omdat de overheid hen vervolgt, maar omdat ze nu een job hebben, een huwelijk of kinderen. Coolsaet: ‘Dus moet de overheid de structurele oorzaken aanpakken’.

Bron: knack

Meer over dit onderwerp in de categorie extremisme


Meer over coolsaet, radicalisering, salafisme, salafisten.

Delen: