Contra Wilders is niet per se pro hoofddoek

In opinie door Cilay Özdemir op 31-03-2011 | 22:35

Tekst: Çilay Özdemir

Dinsdag vond op initiatief van United Smile (be smart, be positive www.unitedsmile.nl) de Nationale Hoofddoekjesdag plaats. Het is me onbekend hoeveel mensen hieraan gehoor hebben gegeven maar bij mij riep deze actie sterke twijfels op.

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed of ik wel solidair ben met hoofdoekdraagsters. Ik ben wel tegen de PVV-politicus Geert Wilders die vrouwen met hoofddoek wil uitsluiten en ze allerlei burgerrechten wil ontnemen, dat wel. Maar ik zoek naar een reden om speciaal op te komen voor vrouwen met hoofddoek en mijn solidariteit expliciet te betuigen.

Ik wil wel demonstreren 'tegen' het hoofddoekverbod maar of ik wil meedoen aan een actie 'vóór hoofddoek'? Dat is nog maar de vraag. Dat gaat me immers te ver. Een hoofddoek willen dragen is een individuele keuze en soms sta ik er niet achter. Vooral als kinderen gedwongen worden hun haren te bedekken. Daarnaast houden vrouwen die een hoofddoek dragen het onderscheid tussen vrouwen met en zonder hoofddoek in leven terwijl we alle krachten moeten bundelen om vrouwenrechten überhaupt op de agenda te krijgen en het verder te ontwikkelen.

Bovendien denk ik dat er veel vrouwen zijn die hun haren moeten bedekken, de sociale druk is vaak vele malen groter dan menigeen ons doet laten geloven. Volgens mij is het dus vaak helemaal niet zo'n vrije individuele keuze. Bovendien loop ik de laatste tijd met de vraag wanneer vrouwen met hoofddoek zich hebben ingespannen voor hun lotgenoten zonder hoofddoek. Rare vraag misschien en moeilijk uit te leggen wat ik ermee bedoel. Maar ik vind het te gemakkelijk om contra Wilders in te vullen als pro-hoofddoek.

Çilay Özdemir is werkzaam als freelance journalist en publicist; ze woont afwisselend in Jordanië en Nederland. Dit artikel is eerder verschenen op joop.nl en met toestemming van Çilay Özdemir op Republiek Allochtonië geplaatst.


Meer over Çilay Özdemir, emancipatie, hoofddoek, vrouwenemancipatie.

Delen: