Brandend spoor van ellende door mijn wijk

In opinie op 17-04-2012 | 08:20

Tekst: Flip van Dyke

Ik woon al meer dan 40 jaar in een buurt waar nu 33.780 mensen opeengepakt wonen in een vierkant van ongeveer 1,25 bij 1,25 kilometer. Een zeer levendige buurt met enorm veel verschillende winkels en de bekendste markt van Nederland. 51% van mijn buurt is vrouw en 43% is allochtoon waarvan 60% niet-westers.

Overlast bezorgen die 33.779 buren mij natuurlijk wel: zwerfafval, scooters, lawaai en vuilniszakken buiten zetten op feestdagen irriteren mij behoorlijk, maar dat is de prijs die je betaal voor goedkoop wonen en geweldige faciliteiten. Met de politie heb ik weinig van doen behalve toen 35 jaar geleden werd ingebroken in mijn huis, en vorig jaar nog twee keer toen ik een gevonden gouden ketting en later nog een telefoon naar de politie bracht.

 Midden in mijn wijk ligt een klein parkje. Ik gebruik het regelmatig om mijzelf even uit te laten. Een paar snelle rondjes wandelen geeft mij in ieder geval de illusie dat ik gezond bezig ben. In het parkje staat op een klein heuveltje een standbeeld van de Joodse arts uit de 19e eeuw waarnaar het park is vernoemd. Dat heuveltje heeft een bijzondere functie gekregen de afgelopen jaren, want het is de enige plek waar je mag drinken. Het is dan ook een hangplek overdag voor een paar zwerver/alcoholisten en –niet verwonderlijk- sinds een paar jaar zie je er ook, vermoedelijk, Polen. Wel telkens andere gezichten en ze zien er ook niet altijd verlopen uit. Twee maanden geleden liep ik aan het eind van de middag in het park en zie weer een paar mensen bij het monument halve liters drinken. Het volgende rondje hangen ze er nog maar bij mijn derde rondje staat er een politieauto geparkeerd op de heuvel vlak bij de zuipers. Twee platte petten zijn de papieren aan het controleren van de vier. Er staat ook een Nederlander bij die luidkeels protesteert: ‘Waarom komen jullie hier? Waarom vragen jullie om de papieren? Discriminatie!' De agenten grijnzen wat en voelen zich duidelijk niet op hun gemak. Ik loop door –waar ik achteraf spijt van heb, ik had me ermee moeten bemoeien- en zie even later dat de agenten vertrekken.

Blijkbaar ben je snel verdacht in mijn wijk als je er iets anders uit ziet en anders klinkt. Voor de rest zie je vaak Polen als er bouwactiviteiten zijn, en die zijn er genoeg, maar dit was de enige keer dat ik in mijn buurt Polen in verband met criminaliteit kan brengen. Die zal er zonder twijfel zijn, daar niet van, maar of het veel is betwijfel ik zeer.

 Er is iemand die dat toch heel anders ziet. John Beerman, buurtregisseur van de Amsterdamse Pijp, mijn buurt dus, ziet een ‘brandend spoor van ellende getrokken door Oost-Europeanen’, waarover Sargasso twee weken geleden al berichtte.

Inmiddels heeft ook een andere regio zich in het debat gemengd:

‘Inbraak-coördinator Nico Groenendijk van de politie Zuid-Holland Zuid gelooft niets van een inbraakgolf door Oost-Europese bendes. Groenendijk zegt geen opvallende ontwikkelingen te zien in de nationaliteiten van verdachten of een stijging van het aantal inbraken’, bericht De Telegraaf vandaag onder de kop:

Inbraakgolf Oost-Europese bendes onzin’

Dat dachten wij twee weken geleden ook al.

Dat zo iemand als Beerman klaarblijkelijk zoveel onzin kan uitkramen zonder dat het wordt gecorrigeerd door de politie/gemeente, vind ik raar. Daarom gebeld met de politie in Amsterdam. Volgens een woordvoerster is het 100% zeker dat de cijfers van Beerman fout zijn. Zij kan mij echter geen juiste cijfers geven: ‘Het ligt bij de driehoek’. Wanneer die vrijgegeven worden kan ze niet precies zeggen: ‘Binnen een maand’.

Sarphatipark Amsterdam

Ik heb wel cijfers gevonden over de criminaliteit in de regio Amsterdam-Amstelland (pdf-alert) tot en met afgelopen jaar: In 2007 was het aantal aangiftes 94.556. In 2011 echter 92.535. Er is wel een stijging van het aantal woninginbraken: 5.348 in 2007 en dat was afgelopen jaar 6.393. Dat is 20% meer, maar het opmerkelijk is dat er ten opzichte van 2010 nu juist weer sprake is van een daling van 7,5%.

Van brandende sporen en zware regenwolken is dus geen sprake, maar met zo’n buurtregisseur kan ik mij voorstellen dat er in mijn wijk gejaagd wordt op allochtonen/buitenlanders in plaats van de echte problemen aan te pakken.
 
 Flip van Dyke is een man van feiten en hij komt uit Amsterdam. Hij heeft een eigen weblog Landgenoten of buitenlui dat verplicht leesvoer is voor ieder die in feiten is geinteresseerd. Dit artikel verscheen eerder op de website van Sargasso. 
 
Nog meer van feiten van Flip van Dyke op dit blog vind je hier.
Meer over criminaliteit hier


Meer over John Beerman, Oost-Europa, politie.

Delen:

Reacties


Rosa - 17/04/2012 13:41

Van je buurtregisseur moet je het maar hebben.