Braboneger: ‘Mijn Surinaamse vrienden vonden me verkaast’

In opinie door Kemal Rijken op 12-12-2011 | 08:30

Tekst: Kemal Rijken

De tirades van Steven Brunswijk (28), alias ‘de Braboneger’, zijn al weken een hit op Youtube.com en trekken veel kijkers naar het tv-programma Pownews. In zijn videoclips neemt hij geen blad voor zijn mond over de multiculturele samenleving. Allochtonen moeten volgens hem ‘gewoon normaal doen en werken’. Brunswijk eist zo veel mogelijk assimilatie en schaamt zich niet voor zijn boodschap.

Hoe werd je ‘de Braboneger’?

‘Ik ben in Paramaribo geboren en in Tilburg opgegroeid. Mijn Brabantse accent hoort bij mij. Op een dag kwam ik een Belg tegen die mijn uitspraak graag op Youtube wilde zetten. Het eerste online filmpje werd een succes en de rest is geschiedenis.’

In de filmpjes geef je je ongezouten mening over allerlei zaken. Sommige mensen vinden jouw mening erg extreem. Wat vind je hiervan?

‘Bepaalde dingen die ik zeg zijn extreem en erg rechts. Dat hoort gewoon bij wie ik ben. Ik vind dat Surinamers, Somaliërs, Turken en Marokkanen teveel blijven hangen in hun eigen wereld. Dat botst in de Nederlandse samenleving. Ik heb zoiets van: je blijft hier wonen of je gaat terug.’

Je hebt het vaak over de term ‘neger’. Ook vertel je hoe jij vindt dat negers zich in Nederland moeten gedragen. Er zijn Surinamers die hier aanstoot aan nemen. Begrijp je dat?

‘Ja dat begrijp ik, maar zij moeten ook eens begrijpen dat de term neger achterhaald is. Zo kwam ik laatst een dame tegen die een comité heeft opgericht om het woord neger te kunnen verbieden. Dan denk ik: doe eens normaal zeg! Er zijn veel ergere dingen waar we ons druk over moeten maken zoals de euro en het einde van de hypotheekrenteaftrek. Mensen, maak iets van je leven en maak je niet zo druk zeg.’

Jij hebt dus geen problemen met de term neger?

‘Helemaal niet. Ik ben geen Marokkaan of Turk en ik ben ook niet blank. Moet ik mezelf dan negroïde man gaan noemen? Het is geen wiskunde hoor, dus ik houd het maar op neger.’

Op Youtube staat een video waarin je praat over ‘blufmarokkanen’. Na het plaatsen van het filmpje hebben Marokkanen je bedreigd. Voel je jezelf wel veilig?

‘Het is jammer dat er zo op gereageerd wordt, want ik wilde ze niet tegen hun schenen schoppen. Het ging mij niet zozeer om Marokkanen, maar om personen die in het dagelijks leven bluffen en hun woord niet nakomen. De mensen die mij hebben bedreigd hebben dat verkeerd begrepen. Trouwens, ik ken ook Marokkanen in mijn eigen omgeving die hard moeten lachen om dat filmpje.’

Wat moeten immigranten doen om in de Nederlandse samenleving succes te hebben?

‘De taal leren spreken en je accent afleren. Ik ken te veel Surinamers die in Nederland wonen en nog steeds met een Surinaams accent rondlopen. Dat kan echt niet, want je wordt dan erg tegengewerkt door de Nederlanders.’

Hoe ziet jouw ideale multiculturele samenleving er uit?

‘Mensen moeten weten waar ze vandaan komen en mogen zich aan hun eigen roots vasthouden, maar ze moeten wel zich aan de Nederlandse samenleving aanpassen. Ikzelf ben daar het levende voorbeeld van. Lang voordat ik de Braboneger werd namen Surinaamse vrienden met van alles kwalijk. Ze zeiden: jij bent verkaast, want je praat plat en hebt een Nederlandse vriendin. Maar ja, zelf spraken ze geen Surinaams en kenden ze het Surinaamse volkslied niet eens. Ik kan dat wel en praat ook Nederlands en Brabants. Ik zei: ik ben een donkere jongen die keurig geïntegreerd is en die iets van zijn eigen cultuur vastgehouden heeft. Ze keken me aan en zeiden: jij hebt een punt.’

Wil je in de toekomst meer met je mening doen?

‘Ik wil graag theaters vullen en mijn mening daar op een grappige manier aan mensen overbrengen. Daarnaast wil ik dat Surinamers eens van hun bezwaren tegen het woord neger afstappen. Kijk, als je vaak bezig bent met dat woord, dan denk ik dat je niet vooruit komt in de maatschappij. Hetzelfde geldt over de discussie rond de slavernij. Wie moet ik daar nu nog de schuld van geven? De blanken die nu leven hebben het destijds niet gedaan. Tegen donkere mensen zeg ik: ben niet zo bezig met wat in het verleden gespeeld heeft.’

(Steven Brunswijk geeft elke vrijdagavond zijn 'keek op de week' in het Nederland 3-programma 'Pownews' van omroep Powned. Ook zijn zijn eigen videoclips te vinden op Youtube.com). 


Meer over braboneger, integratie, kemal rijken, pownews, surinamers.

Delen: