Bosneger

In opinie door Elvin Rigters op 14-05-2018 | 08:34

Begin dit jaar besloot ik dagelijks bij te houden wat je aan negatieve berichtgeving te verwerken krijgt als je zwart bent. Na anderhalve week stopte ik ermee.

Elke dag is er wel iets. Ik overdrijf niet. Elke dag. Dat gaat van micro-agressies als 'je wilt er ook niet altijd als een bosneger bijlopen' en 'de Antiliaanse bril' die verzorgers kennelijk op hebben als het gaat om mishandeling van ouderen in een verpleeghuis tot beelden van fysiek geweld op zwarte lichamen.

Beelden. Talloze beelden van politiegeweld met dodelijke afloop, gegeselde zwarte lichamen in Arabische landen, seksslavinnen in Libië, beelden van honderden Afrikaanse vluchtelingen drijvend in de zee, zwarte mensen gefilmd met een mobieltje die smeken 'please don't shoot', 'I can't breathe', 'I didn't do anything', lachen over 'dobbernegers' over de lichamen van duizenden zwarte lichamen op de bodem van de oceaan',carnavaleske karikaturen van zwarte mensen met dikke lippen dom pratend, foto's van witte mensen in blackface, apengeluiden in voetbalstadions, bananen op t veld, een foto van een prachtige zwarte jongen met de letters 'the coolest monkey of the jungle', een opname van 2 Afrikaanse studenten in India die door een uitzinnige menigte mishandeld worden, een foto van een expositie in China waarin foto's van zwarte mensen vergeleken worden met die van dieren. Animals, black people are animals. Een zwarte man in een kooi. Stemmen in het Arabisch die zeggen dat hij hond de vlag moet eten. Ik klik weg als de vlag in zijn mond geforceerd wordt. Wat een privilege ... wegklikken. Een man die in de rij staat voor business class op t vliegveld en een witte vrouw achter ‘m die ‘m aantikt en m zegt dat ie verkeerd staat. Een zwart meisje op camera dat huilt 'mam waarom ben ik zwart? Ik wou dat ik blank was.

It. Never. Stops.

Elke dag zijn er wel citaten in de Nederlandse media te vinden die mensen van kleur in verband brengen met criminaliteit, armoede, illegaliteit en elk ander probleem waar Nederland of Europa mee kampt. Politici, onderzoekers, historici of andere wetenschappers die mensen van kleur proberen te reduceren tot onderontwikkelde, en inferieure mensen. Niet altijd impliciet. Soms een grap. Een opmerking. Een verwijzing. Woordkeuze. Vaak zo simpel als de woorden die men kiest. Allochtoon. Migrant. Buitenlander. Neger. Het is veel yo.

Wat denk je dat dit doet met de mentale gezondheid van een gemeenschap. Deze stroom van woorden, beelden die je bewust en onbewust soms terloops soms expliciet en gericht gevoerd krijgt.

We need therapy. By black therapists. We need to start our healing journey.

Hoe voed je je kinderen op in een hostile environment waarin je constant moet vechten tegen het negatieve zelfbeeld dat ze zo ontwikkelen. Verbied je ze tv te kijken? Houd je ze weg van alle media? En school? Hoe doe je met school?! Schoolboeken anno 2018 die nog een koloniaal beeld schetsen van zwarte mensen. Waarin Afrika nog een land is en zwarte kinderen zichzelf alleen maar terug zien als voormalig slaaf. Scholen die geen fuck geven om wat voor effect het uiterlijk van zwarte Piet heeft op kinderen. Pedagogen die niet beseffen dat het de zoveelste druppel is in de emmer. Weer iets waar je mee moet dealen. 

Geef je ze thuisscholing? Geen internet. Het is zoveel.

Het resultaat is onder andere zwarte mensen die met gif hun huid bleken en met de meest agressieve chemicaliën hun haar bevechten om het glad te krijgen. Zichzelf lelijk vinden. Zwarte mannen die zelf nog niet eens door hebben hoeveel invloed het opgroeien in een maatschappij, die je door je kleur als minder ziet, van invloed is op hoe je naar zwarte vrouwen kijkt. Het dekoloniseren van zwarte mensen is een langzaam en lang proces. Dat is niet gedaan met een Black Panther of een zwarte president. Eeuwen aan onderdrukking krijg je er niet ineens met een zwarte Barbie uit.

Elk incident wordt door witte mensen geïsoleerd en beantwoord met 'stel je niet aan', 'jullie noemen alles racisme' of 'we hebben het niet zo bedoeld'. Nooit wordt mij duidelijk hoe het wel bedoeld is. Nooit. Alleen niet zó.

Witte of andere mensen van kleur gaan niet veranderen. Ze gaan 'het' niet veranderen. Ze hoeven ons ook niet mooi te vinden. Of intelligent. Kan het niet vaak genoeg zeggen maar we hebben die validatie niet nodig. Ze dienen ons wel te respecteren. Het is ook niet opgelost door elkaar te ontmoeten en elkaar leren kennen. Doe vooral geen moeite om te voldoen aan het eurocentrisch beeld van wat beschaafd en ontwikkeld is want je zult niet blij zijn met wat je geworden bent. 
Mensen komen in de zwarte cultuur shoppen maar zijn niet daar om voor zwarte mensen te vechten als het nodig is. 

Onze haardracht is lelijk, en op het hoofd van witte mensen heet het ineens 'boxing braids ontdekt door Angelina Joli', lelijke dikke lippen totdat een Kardashian het ontdekte, we hadden een afschuwelijke dikke reet totdat het Hollands 'plat' niet in meer was.

They love black culture but hate black people.

Het is zó nodig dat zwarte mensen elkaar eraan herinneren hoe prachtig ze zijn. Hoe mooi de donkerte van hun huid is. Hoe ze hun haar als een kroon op hun hoofd dragen. Dat je tegen je moeder zegt hoe veerkrachtig ze is. Dat je dat je je kinderen elke dag weer iets positiefs over henzelf vertelt en belangrijker nog dat ze dat elke dag zelf gaan doen over zichzelf. De veelzijdigheid en creativiteit van de zwarte vrouw is ongekend en ongeëvenaard.

We just need black love. De deepest and blackest of black love.

 

Dit stuk plaatste Elvin Rigters eerder op zijn facebookpagina

 

Bron foto


Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over racisme.

Delen: