Blijf af van ritueel slachten

In opinie door Sander Terphuis op 12-12-2011 | 22:02

"Thieme zegt dat joden en moslims nog wel onverdoofd vlees uit het buitenland kunnen importeren en zo toch koosjer of halal vlees kunnen eten. Dat is toch raar. Waarom komt zij niet met een voorstel om ook de import en het nuttigen van onbedwelmd vlees te verbieden? Zij drukt zo het probleem de grens over. Dit is een voorbeeld van symboolpolitiek. Slechts 1% van de vleesproductie in Nederland is afkomstig uit joodse en islamitische slagerijen. Een groot deel van de vleesproductie komt – uit economische overwegingen – tot stand langs de weg van megastallen, toediening van hormonen, legbatterijen, geknipte snavels en massale veetransporten. De vleesproductie moet immers goedkoop zijn en het moet veel winst opleveren.

Als het de politiek echt gaat om het dierenwelzijn, dan is de vraag waarom onze politici geen serieus debat voeren over de gehele voedselproductie. En waarom komen onze politici niet met concrete maatregelen om de dierenleed als gevolg van megastallen, massale veetransporten en andere dieronwaardige praktijken tegen te gaan. Het is misschien gemakkelijk scoren voor politieke partijen wanneer de discussie gaat over de joden en in het bijzonder over de moslims.

(..) De functie van de Eerste Kamer is om de wetten te toetsen op kwaliteit, deugdelijkheid en uitvoerbaarheid. Laten we erop vertrouwen dat onze senatoren ook nu een verstandige keuze zullen maken. Een verstandige keuze kan zijn het voorstel van Thieme af te stemmen en het kabinet en de Tweede Kamer op te roepen om een brede discussie te voeren over het dierenwelzijn en over de vleesproductie. Serieuze problemen vragen om serieuze oplossingen."

Aldus staatsrechtjurist Sander Terphuis op joop.nl. Lees hier zijn hele opinie-artikel

Meer artikelen over dit onderwerp in het dossier ritueel slachten

 


Meer over ritueel slachten, sander terphuis.

Delen:

Reacties


Wrude - 14/12/2011 19:39

Het is toch van de gekke dat zoiets nog kan in Nederland. Door religie een dier laten lijden dat door een boek dat duizenden jaren geleden verzonnen is door mensen, nu nog op de letter nemen. Ga eens met je tijd mee. Ik heb helemaal niets tegen buitenlanders, ik ben er zelfs trots op dat ze in Nederland willen wonen, maar religie (vooral in dit soort) zou verboden moeten worden. Religie is ook op geen enkele waarheid gebaseerd en alleen in het leven geroepen om mensen bang te maken.