Bezuiniging op inburgering zou historische fout zijn (Jeroen Dijsselbloem)

In opinie door Jeroen Dijsselbloem op 15-09-2010 | 20:54

Het demissionair kabinet wil honderden miljoenen bezuinigen op inburgeringscursussen. We moeten niet vervallen in dezelfde historische fout door te denken dat mensen hun inburgering zelf wel verzorgen. De PvdA zal volgende week een alternatief bieden voor deze rigoureuze bezuiniging. Het is in het belang van de hele samenleving dat mensen snel Nederlands leren.

Bij de invoering van de inburgeringswet is men ervan uitgegaan dat migranten hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Dat resulteerde in lege klaslokalen. Wanneer mensen vrijwillig naar Nederland komen (zoals huwelijksmigranten) mogen zij de inburgeringskosten best zelf betalen.

Nieuwkomers kunnen echter niet altijd bij wet worden verplicht om een inburgeringscursus te volgen. Dit geldt voor migranten uit EU-landen, maar ook voor mensen die al in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit. Omdat er grote groepen mensen zijn die volgens de wet niet kunnen worden verplicht om in te burgeren, is de kans groot dat zij uiteindelijk helemaal geen Nederlands leren.

Asielzoekers die zonder een cent te makken aankomen in Nederland, kunnen de kosten voor de inburgering simpelweg niet opbrengen. Als je tegen die mensen zegt dat ze de cursus zelf moeten betalen, haken ze af. Het gaat namelijk om duizenden euro’s per jaar. Onderwijs dat zo duur is zul je vanuit de overheid moeten organiseren.

Bezuinigen op inburgering heeft verder als gevolg dat de ROC’s die dergelijke cursussen aanbieden hiermee zullen stoppen. Geen budget betekent geen leraren. De gedachte dat mensen cursussen Nederlands zullen gaan volgen die ze zelf moeten betalen is naïef.

Jeroen Dijsselbloem is Tweede Kamerlid namens de PvdA. Hij is woordvoerder integratie en jeugdzorg. Deze blog is ook verschenen op de website van de PvdA en met toestemming van Dijsselbloem op Republiek Allochtonie geplaatst.


Meer over inburgering, jeroen dijsselbloem, pvda.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 18/09/2010 17:41

Natuurlijk is het jammer dat er ook op deze activiteiten bezuinigd moet gaan worden maar er is wel een crisis die tot bezuinigingen leidt. Om alle vormen van bezuinigingen steeds maar vanuit de ene hoek te becommentarieren waar de klap valt is een vorm van Calimeroise waar nu niemand mee is gebaat. Bovendien mag ook deze sector geacht worden om een steentje bij te dragen aan de bezuinigingen!