'Besnijden? Had ik eerder moeten doen!'

In opinie door Imadima op 18-09-2011 | 17:48

Tekst: Imadima, mmv eerstkoffie

Op 14 september was er een oproep van de artsenorganisatie KNMG tegen jongsbesnijdenis. Besnijdenis is volgens hun ‘een pijnlijk en schadelijk ritueel’. Zo schadelijk dat het kabinet, de Tweede Kamer, Amnesty International, Forum en de Kinderombudsman zich hiertegen moeten uitspreken. Volgens een poll van AVRO debat is 53% van de Nederlanders voor een verbod op jongensbesnijdenis. De KNMG wil jongensbesnijdenis niet verbieden, maar ontmoedigen. Volgens hun treden er namelijk regelmatig complicaties op als bloedingen, infecties, plasbuisvernauwing, maar ook amputaties en sterfgevallen kunnen voorkomen. Daarnaast worden de ‘slachtoffertjes’ regelmatig zonder verdoving besneden.

Een jongen/man in NL wordt besneden door een arts. Het lijkt mij dat bovenstaande complicaties en het niet toepassen van verdoving te wijten zijn aan onbekwaam handelen van de desbetreffende arts. De KNMG geeft dus eigenlijk aan dat zij onbekwaam zijn om een simpele procedure als een besnijdenis uit te voeren. Onderstaande ervaringsdeskundige @eerstkoffie vertelt namelijk een heel ander verhaal dan die ‘onbesneden KNMG artsen’:

Ik ben besneden op mijn 22e in een ziekenhuis, alwaar ik met respect en alle egards werd behandeld. Op een plaatselijke verdoving na was ik bij mijn volle bewustzijn. In de polyklinische operatieruimte was het licht aangenaam gedimd. De chirurg, een oudere heer met de nodige dienstjaren, stelde zich aan me voor en vroeg me plaats te nemen op een soort ‘uitstrijkje’-stoel. Hij inspecteerde het slachtoffer van nabij en keurde het goed. Al liggend in de stoel kostte het me moeite om mijn lid te ontspannen te krijgen. Zicht op de naald voor de verdovingsinjectie maakte direct een einde aan de gespannen sfeer. Die naald ging niet in de voorhuid of in mijn penis, maar gewoon een halve centimeter in de onderbuik, vlak boven mijn penis die na 10 minuten compleet gevoelloos was. Daarover had ik me best druk gemaakt, dagen van te voren. De chirurg sneed een randje rond de aanzet van de eikel en kon het stukje dubbele huid nu ‘uitklappen’ waarna de finale incissie volgde. Ik zag daarna hoe mijn voorhuid in een blauwe, plastic afvalzak verdween, gevolgd door een “zo” van de chirurg. Wat hechtinkjes rondom en een verbandje. “De hechting verteert, hoef je je geen zorgen om te maken”, vertrouwde de arts me nog toe. De genezing van de wond kon even pijn doen en na genezing kon mijn penis wat overgevoelig zijn. Inderdaad. Thuis kon ik direct het verband verwijderen en was er niets aan de hand. Geen bloed en enkel een lichte pijn, vergelijkbaar met die van een schaafwond. Die pijn verdween na 3 dagen. Wat restte was een hypergevoelige eikel die moest wennen aan direct contact met een boxershort en jeans. Deze irritante overgevoeligheid was na een week grotendeels verdwenen.

De ervaringsdeskundige werd verdoofd. Verdoving is dus mogelijk bij een besnijdenis. Waarom artsen dan toch kinderen besnijden zonder verdoving is mij een raadsel. Er zal geen ouder tegen het gebruik van verdoving zijn. Een goed uitgevoerde besnijdenis heeft geen verdere complicaties. Hetzelfde geld voor elke goed uitgevoerde operatie. Als de KNMG aangeeft dat er vaak complicaties optreden dan voeren zij duidelijk de besnijdenis procedure niet juist toe.

Volgens tegenstanders zijn er geen goede redenen waarom een man zich zou zou moeten besnijden. Een vaak gehoorde tegenargument is dat een besneden penis ongevoeliger is dan een onbesneden. Daardoor denken tegenstanders dat een man met een besneden penis minder van sex kan genieten en dat de vrouw bij geslachtsgemeenschap met een onbesneden penis eerder pijn voelt. Ervaringsdeskundige @eerstkoffie deelt dat argument niet. Hij heeft juist meer plezier nu hij besneden is:

Voor het eerst in mijn leven vond ik mijn penis er sexy uitzien. Schoon, er was niets meer waar zich afscheiding of vuil onder kon nestelen. De eerste keer dat ik besneden sex bedreef met mijn toenmalige vriendin, was geweldig. Ze nam mijn penis in haar hand en bekeek hem uitgebreid: ”Mooi, mooi strak’, zei ze. Ze keek me aan en vroeg “mag ik” waarop ze mijn lid in haar mond nam. “Ik heb nog nooit een besneden pik in mijn mond gehad”, zei ze me na afloop. “Het voelt goed en het is schoner dan schoon.” Mijn besneden lul in haar was helemaal een ervaring die me vervulde met blijdschap. Er zat volop gevoel in mijn eikel. De overgevoeligheid, die jonge mannen vaak te snel doet klaarkomen, was verdwenen en we hebben erg lang plezier, voor beiden, kunnen maken. Het gevoel dat ik had, was directer. De huid die normaal tussen je penis en je eikel oprolt was er niet meer en ik voelde haar hele binnenste over de lengte van mijn penis heen en weer bewegen. Heel intens. Voelde als zonder condoom. Naast haar liggend en starend naar het plafond bekroop me het idee dat ik dit eerder had moeten doen. Op mijn 18e al, bijvoorbeeld. Mannen die twijfelen kan ik zeggen dat angst niet nodig is, integendeel. Nog meer genot en een mooie cleane look. Dat laatste is subjectief, dat besef ik me.

Besneden mannen lopen in vergelijking met onbesneden mannen zelfs minder risico op het AIDS/HIV virus. In Kameroen en Benin bijvoorbeeld waar 99 % van de mannen besneden is, is het aantal mensen dat besmet is met HIV lager dan 5 %. In Kenia en Zambia waar minder dan 30 % van de mannen besneden is, is 20 % – 30 % van de bevolking besmet met het HIV-virus. Deze gegevens werden aangedragen door Buve en collega’s tijdens de Wereld Aids Conferentie in Durban in 2000. Er komt minder peniskanker voor onder besneden mannen, doordat een besneden penis hygiënischer is. Een besneden penis kan ook geen kanker doorgeven aan een vrouw. Islamitische en joodse vrouwen krijgen dan ook zelden baarmoederhalskanker.

Er zijn genoeg valide argumenten waarom een besnijdenis geen mishandeling, maar juist een verantwoorde ingreep is. Ontmoedigen zal dus zeer weinig effect hebben. En op het plaatsvinden van een mentaliteitsverandering onder religieuze groepen kunnen deze artsen lang wachten. De KNMG heeft echter gelijk als ze stelt dat het tot een verbod niet moet komen. Een verbod zou immers ook geen effect hebben. Besnijdenissen zullen toch plaatsvinden of 53% van onwetend Nederland hier nou tegen is of niet.

Imadima en eerstkoffie zijn bloggers. Dit stuk is eerder verschenen op het blog van Imadima en daarna ook bij eerstkoffie. Met toestemming van hun beiden verschijnt het ook op Republiek Allochtonië

Links:

Oproep artsen tegen jongensbesnijdenis

Poll van Avro-debat

 


Meer over besnijdenis, eerstkoffie, gezondheid, imadima, islam, knmg, vrijheid vna godsdienst, zorg.

Delen:

Reacties


Jan - 21/09/2011 10:04

Voor een nederlandstalig artikel over besnijdenis en Hiv breng ik toch graag het artikel onder de aandacht.

http://hivnet.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4783:laat-je-besnijden-en-gebruik-een-condoom&catid=298:seksueel-naast-t-