Beatrix - M6

In opinie door Hassan Bahara op 13-01-2012 | 19:13

Tekst: Hassan Bahara

De verschillen in functie, invloed en wandel en gedrag zijn hemelsbreed, maar beide monarchen, Bea en M6, hebben gemeen dat bijna geen enkel politiek of maatschappelijk woelen ook maar het minste effect heeft op hun populariteit.
Dat schrijft Hassan Bahara.

In 2009 legden de Marokkaanse autoriteiten beslag op een weekeditie van het tijdschrift Nichane. Reden: de redactie had het in de botte kop gehaald om te onderzoeken hoe de bevolking oordeelde over koning Mohammed VI. Ali Lmrabet, journalistieke luis in de pels van het Marokkaans koningshuis, werd in het vorige decennium met de regelmaat van een stilstaande klok beboet en bestraft voor antimonarchistische stukjes in tijdschriften die stuk voor stuk vakkundig de nek zijn omgedraaid. Voor wie het ook boetes en celstraffen regent zijn de cartoonisten die M6 durven te bespotten.

 
Gelukkig is dus het land waar leden van het koningshuis straffeloos afgebeeld kunnen worden als halfnaakte inboorlingen. Het gebeurde deze week in een segment van het tv-programma De Wereld Draait Door, Lucky TV. Een blote Wim-Lex met alleen een peniskoker om, Bea poedelnaakt met op haar gezicht een glimlach van verrukking.
 
In Marokko hadden ze je voor dat kunstje diep in de Sahara gedumpt.
 
Afgelopen maandag werd in NRC het punt gemaakt dat het koningshuis onder aanvoering van de PVV steeds vaker onder vuur komt te liggen, vooral wanneer een der Oranjes zich te buiten gaat aan softe linkse prietpraat, of wanneer ze een kopvod om het hoofd knopen. Maar dat maakt het koningshuis er niet minder populair om. Laatste peiling in 2011: 73 procent van de Nederlanders wil vasthouden aan de monarchie.
 
Het onderzoek dat Nichane deed naar de tevredenheid van de bevolking over M6, pakte bepaald niet uit in zijn nadeel. Maar liefst 91% van de Marokkanen zei de jetski-fanaat wel een geschikte vent te vinden. Een gunstig cijfer, maar zelfs dat mocht niet afgedrukt worden, want 91% betekent nog altijd minder dan 100%. Toen ik vorig jaar in Casablanca was en mensen vroeg of M6 de volgende Arabische heerser was die alvast zijn koffers moest inpakken, kreeg ik minutenlange liefdesbetuigingen aan de vorst als antwoord.
 
Maurice de Hond peilde gisteren de mening onder duizend Nederlanders over het staatsbezoek dat Beatrix aan Oman en Abu Dhabi bracht en de uitstapjes die ze daar gehoofddoekt en al naar moskeeën maakte. Driekwart zei daar geen enkel probleem mee te hebben, ze konden Beatrix volgen in haar overweging om zich te voegen naar de religieuze en culturele codes van de bezochte landen. Alleen een enkele PVV'er zegde zijn trouw aan de koningin op.
 
Vorig jaar las ik een uitstekende stuk van de Marokkaanse blogger Kbida, die een analyse losliet op de onvoorwaardelijke liefde van de Marokkaanse bevolking voor hun monarch, een liefde die zelfs onverwoestbaar blijkt als er sterke bewijzen van 's mans corruptie bovendrijven. Machtspolitiek, een stevige historische basis, corruptie, en een religieuze dimensie hebben van het Marokkaanse koningshuis een onneembare vesting gemaakt. Toen vorig jaar, in navolging van andere protesten in de Arabische wereld, in Marokko ook een protestbeweging ontstond, was deze zo wijs om heel duidelijk te maken dat ze niet om het hoofd van de koning zouden eisen, dat zou tegen de volkswil ingaan en hun protest marginaal houden. Niettemin kregen onderdelen van de beweging het zwaar te verduren doordat ze door uitgekiende staatspropaganda als een on-patriottische en antimonarchistische club werden geframed. Dat M6 de wind uit de zeilen van de protestbeweging probeerde te nemen door enkele wijzigingen door te voeren, werd later zelfs als een bewijs van zijn goedertierenheid uitgelegd, en niet als het resultaat van een jong protest.
 
Vandaag schrijft cabaretière Claudia de Breij in de Volkskrant een lofzang op Beatrix die met een kleine wijziging hier en daar zo doorgeplaatst zou kunnen worden in een Marokkaans dagblad.
 
De verschillen in functie, invloed en wandel en gedrag zijn hemelsbreed, maar beide monarchen, Bea en M6, hebben gemeen dat bijna geen enkel politiek of maatschappelijk woelen ook maar het minste effect heeft op hun populariteit.

Hassan Bahara is columnist, criticus en schrijver. Hij heeft sinds kort een weblog. Deze column is eerder op zijn blog verschenen en in overleg met Hassan Bahara ook op Republiek Alochtonië geplaatst. Meer van of over Hassan op Republiek Allochtonië hier.

 

 

 


Meer over beatrix, hassan bahara, koning, m6, marokko, mohammed VI, monarchie.

Delen: