Asis Aynan: #weljouwislam

In opinie op 14-01-2015 | 12:07

Toen schrijver Asis Aynan las over de actie #nietmijnislam dacht hij aan de woorden van een bekend columnist: ‘Moslims gaan met iedereen in gesprek, behalve met zichzelf.’

Hij schrijft in een column bij Foliaweb: "De islam bestaat uit het volgende systeem: één god, één boek, en één opperprofeet. Iedere moslim put zijn overtuiging uit dat ene systeem. Dus: #weljouwislam."

Hi noemt de #nietmijnislam-actie treurig, zwak en onwaar, omdat zowel de vredelievende als de gewelddadige moslim in dezelfde islam geloven.

Aynan noemt het veelzeggend en tekenend dat het de islamitische gemeenschap na 10 jaar niet lukt om zelfkritiek voort te brengen. "Geen imam die hervormt, BN’ers van islamitische huize spreken zich niet uit over jihadstrijders, geen Syriëgangerouder die zegt medeschuldig te zijn, omdat die zijn kind heeft geleerd dat moslims naar hemel gaan en alle anderen zullen branden in de hel."

Lees zijn hele column hier.

Meer over de actie nietmijnislam hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over #nietmijnislam, afstand nemen, asis aynan, charlie hebdo, islam, islamdebat.

Delen:

Reacties


John Dubbelboer - 14/01/2015 23:39

Asis Aynan heeft volkomen gelijk. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. De terrorist die uitdrukkelijk verwijst naar de tekst van een Heilig Boek is een (respectievelijk christelijke, joodse of islamitische) terrorist. We kennen aanslagen die zijn begaan door Moslims en de beweegredenen zijn divers en lang niet altijd islamitisch.
De aanslag op Charlie Hebdo echter kan niet zuiverder een islamitische aanslag heten. De aanslag op de joodse supermarkt is alweer een moeilijker geval. In de Koran gaat het soms over beledigingen van Mohammed maar nergens staat een straf genoemd. God zal straffen. Toch wordt in de islamitische wereld belediging van de profeet gezien als een van de zwaarste misdaden, zelfs zo zwaar dat burgers de straf mogen uitvoeren.
De Nederlandse Moslims hebben dus een probleem. Het kan toch niet waar zijn dat het geloof dat je van huis uit hebt meegekregen een dergelijke executie goedkeurt?
Het zou teleurstellend zijn als je nu voor de eerste keer over jouw Islam gaat nadenken. Het mondiale horrorgebied, het Midden Oosten, lijkt in veel opzichten op de afschuwelijke Dertigjarige Oorlog in Europa en dat was een ongekend wrede godsdienstoorlog. De hoofdschuldige was het Christendom. Geen reden voor Moslims om opgelucht adem te halen, de Islam heeft geen schuld maar het Christendom is ook een godsdienst uit het Midden Oosten en Nietzsche had gelijk toen hij schreef dat wij nooit zo’n importgodsdienst hadden moeten binnenhalen. Met het uitbrengen van een tekstkritische wetenschappelijke editie van de Bijbel werd het Christendom, zoals men wel zegt, gedomesticeerd. Welnu, in het Christendom kun je Christen zijn in verschillende gradaties. Je kunt gewoon zeggen dat de Bijbel een door mensen geschreven boek is, een mooi boek trouwens, literair een hoogstandje. Alleen de SGP zegt dat het boek het Woord van God is. Maar ook de SGP moet gehoorzamen aan het Nederlandse noni-discriminatierecht.
Bij de Islam ligt dat anders. Wie Moslim is gelooft in God en dat Mohammed via Gabriel het Woord van God geopenbaard heeft. Elke bewering dat de Koran door mensen is geschreven, of nog erger, geïnspireerd is door Joodse, Christelijke en Perzische bronnen maakt je tot een afschuwelijke ketter.
Je kunt wel de Koran meer of minder vrijmoedig interpreteren maar de Islam is in principe een niet gedomesticeerde godsdienst. Het is uiteindelijk het Woord van God. Als de Koran vindt dat Moslims hoger staan dan niet-Moslims dan is dat een beetje pijnlijk maar het is wel een heilig woord. En als een zware straf op blasfemie met enige interpretatie de Wil van God blijkt te zijn dan is dat spijtig maar wel het woord van God. “nietmijnislam” zou nog te billijken zijn als we veel en veel eerder een soort Europese Islam zouden hebben ontwikkeld maar in de escalerende queeste naar de “ware” Islam zijn in Nederlandse moskeeën imams uit Saoudi Arabie ingevlogen. Bovendien blijft de greep van Marokko en Turkije op hun diaspora tamelijk groot. Dus geen zelfonderzoek, geen moeilijke vragen stellen over wat er nu eigenlijk in die moskeeën gebeurt maar je staart inderdaad als een konijn in de koplampen en als de grond te heet onder je voeten wordt en het imago van de `Islam in het geding is, dan ga je plotseling zeggen dat dit Parijse geweld “nietmijnislam” is? Aynan heeft de hypocrisie heel goed aangevoeld.