Anti-Polen…?

In opinie door Natalia Rajewska op 05-06-2011 | 09:28

Tekst: Natalia Rajewska

Het heeft even geduurd voordat politici in plaats van Polen de term MOE-landers zijn gaan gebruiken. Maar laten we eerlijk zijn: het gaat meestal om de Polen. Nadat integratie-wethouder Marnix Norder (PvdA) had het over de “tsunami van Polen” en minister Kamp (VVD) bekend maakte dat hij de werkloze MOE-landers uit wil zetten werden zij de ‘Anti-Polen’ genoemd.

Maar is dat terecht? Als de minister maatregelen wil nemen om werkloze, criminele en dakloze Polen uit te kunnen zetten is hij dan… een anti-Pool? Is het tegenwoordig eigenlijk wel mogelijk om iets goeds te doen op gebied van integratie?

Als de overheid de problemen rondom Polen niet aan zou pakken, dan zou ze waarschijnlijk kritiek krijgen omdat er weer geen maatregelen zijn genomen zoals in de jaren zestig en zeventig met de komst van Turken en Marokkanen. Nu ze wel iets doet, is het ook niet goed.

Maar laten we gaan kijken naar de situatie rondom de Polen in de Randstad. Naar mijn mening hebben ze het goed hier- gemakkelijk zelfs, zou ik zeggen. Ze werken meestal legaal, ze krijgen een redelijk (steeds vaker goed) loon, ze mogen zich inschrijven, gebruik maken van alle sociale voorzieningen, de taal gratis in de buurt leren… En wanneer ze in de problemen komen zijn er tientallen loketten en telefoonnummers waar ze in hun eigen taal hulp aangeboden krijgen. Bij de werkgevers kom je steeds vaker Pools-sprekende medewerkers tegen. Poolse folders, informaties, handboeken… Zelfs de officiële websites van de vakbonden en vele andere Nederlandse organisaties worden in het Pools vertaald.

Waar leidt het toe? Helaas tot het feit dat veel Poolse arbeiders verwend zijn geraakt en verwachten dat iedereen Pools gaat spreken. Bij de gemeente, belastingdienst, werkgever, dokter, tandarts…

Tijdens een conferentie over de MOE-landers in maart 2011 werd er gediscussieerd over de beheersing van de Nederlandse taal. Want de bedoeling was dat Polen de Nederlandse taal in ieder geval op basisniveau zouden beheersen. Maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid als dit niet het geval is? Helaas volgens velen bij de gemeente, overheid, werkgever… Is het gek dat ik denk dat het bij de Polen zelf ligt? Wellicht is de rol van de gemeente en werkgever van belang, maar verantwoordelijkheid vind ik een te groot woord. En nee, vele Polen willen de taal helaas niet leren, omdat ze verwend zijn. Ze verwachten dat ze alles in het Pools zelf kunnen regelen. Helaas is het steeds vaker ook mogelijk. In het begin is het heel handig als er informatie in het Pools aangeboden wordt, maar het moet niet te ver gaan.

Ik denk aan die Polen die naar Nederland in de jaren tachtig en negentig kwamen. Ja, dat waren toen moeilijke tijden. Het kostte bijvoorbeeld een hoop geld om naar een taalschool te kunnen gaan. En ze moesten hard werken om iets te bereiken. Waar zijn die Polen van toen? Vaak zijn ze niet eens herkenbaar. Ze leven tussen de Nederlanders, hebben goede banen, eigen ondernemingen en beheersen de taal. Het kon niet anders, want er waren toen geen infolijnen.

Het is geen zwart-wit denken, er zijn natuurlijk uitzonderingen. En voor alle zekerheid: ik ben zelf geen anti-Pool, maar ik ben wel blij met de maatregelen van minister Kamp. Waarom dakloze Polen in Nederland, terwijl ze in Polen waarschijnlijk bij de familie terecht kunnen? Waarom Polen in de Haagse wijken die werkloos zijn en overlast veroorzaken, terwijl ze misschien een baan in Polen kunnen hebben? Die verpesten het natuurlijk helemaal voor de Polen die wel wat bereiken, maar helaas veel last hebben van de steeds slechtere reputatie van de Polen. Polen is lid van de EU, maar vooralsnog vind ik dat Nederland alle recht heeft om maatregelen te nemen om werkloze Polen uit te mogen zetten.

Natalia Rajewska

 


 

 


Meer over integratie, kamp, moe-landers, moelanders, Natalia Rajewska, polen.

Delen:

Reacties


Aneta - 06/06/2011 12:01

Rectificatie: ze is hier niet opgegroeid, maar hoog opgeleid.

Aneta - 06/06/2011 10:38

Ik als Pool schaam me ontzettend voor Polen zoals Natalia. Ik kan mij hier echt kwaad om maken! Verwend meisje waarbij de papa en de mama behoren tot de geslaagde klasse hier in NL. Zelf is ze hier opgegroeid in NL en houdt duidelijk liever haar oogkleppen op voor de problematiek en de oplossingen van haar landgenoten. Het is wel erg makkelijk om het bovenstaande te schrijven als je zelf niks hebt hoeven te doen om hier voor je bestaansrecht te knokken. Ik woon hier zelf al 30 jaar, ben net als Natalia "geslaagd" hier in NL, probeer de Polen in mijn omgeving zo goed mogelijk te helpen en zie hoe de MOElanders worstelen met hun bestaansrecht in NL. Erg kort door de bocht om te zeggen dat dakloze Polen wel bij familie terecht kunnen en er niet bij stil te staan hoe het komt dat zo'n Pool dakloos is geraakt. Als hier geen werk is, dan krijgen zij het in Polen wel?? Dan zouden ze in de eerste plaats niet hier zijn. Bovendien zijn er sociale premies en belastingen betaald, waardoor "zo'n Pool" dus ook recht heeft op een uitkering. Maar nee stuur hem terug, want hij vindt vast een baan in PL. De gigantisch hoge werkloosheid in PL lijkt voor Natalia niet te bestaan. Zij was hier eerder, zij heeft het goed, dus zij mag het zeggen?! Polen verwend?!?! Als ze verwend zijn dan hoop ik dat Natalia ook eens zo verwend zal worden.

Polak - 05/06/2011 13:31

@Bertus
Gezien profile van Natalia http://www.haagsejongerenambassadeurs.nl/igruppo/denhaag/Natalia.html woon ik veeeel langer in Nederland dan Natalia. Maar daarom begrijp ik misschien wat hier gebeurt ook beter. Volgens mij begrijpt Natalia niet zo goed de intenties van Kamp. Maar gelukkig zijn de intenties van Kamp en eigenlijk ook Leers goed door de EU en Poolse overheid begrepen. De EU heeft al eerste stappen tegen die plannen genomen http://www.rp.pl/artykul/661149_UE_zaniepokojona_Holandia.html
Het is maar jammer te kijken dan sommige Polen discriminatie van eigen volk toejuichen. Marja, Targowica was ook door Polen goedgekeurd.

Bertus - 05/06/2011 12:04

Eens met Polak. Neemt niet weg dat ik het artikel van Natalia wel interessant vind: het illustreert dat er spanningen zijn tussen de Polen die hier al langer zijn (en waar Natalia waarschijnlijk toe behoort) en de nieuwe Polen. Of is dit een verkeerde interpretatie Natalia?

Polak - 05/06/2011 11:51

Om zulke artikels te beschrijven in Sovjet-Unie werd de term "Поле́зный идиот" gebruikt. Het typeert uitstekend deze verhaal en wellicht ook de auteur. Het probleem met Kamp en Norder is dat ze zijn recht tegen een bepaalde bevolkingsgroep willen richten namelijk Polen. En dat staat haaks met hun eigen constitutie die zegt "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. (...)" Als je dus rechten van alleen Polen wil beperken dan ben je aan het discrimineren. Verder het probleem is dat Kamp wil dat we (Polen) eerst sociale premies betalen voor bijvoorbeeld WW of AAW maar als we dan beroep op onze opgebouwde rechten doen dan worden we uitgezet alleen omdat we Polen zijn. De eerste voorstel van Kamp was alleen tegen Polen gericht en niet b.v. tegen werkloze Duitsers, Spanjaarden of Italianen. Om je een paar voorbeelden te geven. Er komt een Pool naar Nederland, heeft een huis gekocht. Werkt en betaald alle premies. Als hij na 4 jaar werkloos raakt dan wort hij met zijn familie gedeporteerd en zijn huis door bank overgenomen. Omdat hij geen premies in Polen had betaald dan beland hij in Polen op de straat zonder rechten. Een andere Pool na een ongeluk op bouw wordt een mindervalide. Hij wordt naar Polen uitgezet omdat hij geen nieuwe baan kan krijgen. Omdat de mindervalide Pool sociale premies aan de Nederlandse en niet aan de Poolse overheid had betaald dan belandt hij in Polen zonder de rechten op uitkering omdat hij sociale premies in Nederland heeft betaald. Dat is wat Kamp wil. En dat is een "puur sk...two".