Angst voor de islam verkoopt

In opinie door Mohamed Aissati op 30-12-2010 | 17:33

Tekst: Mohamed Aissati

Veel mensen zijn bang voor de islamisering. En hoewel de cijfers hun angst weerspreken, wordt deze ook gevoed en geëxploiteerd.


Uit cijfers van Europol blijkt dat terroristische aanslagen in Europa vooral door separatisten en linksextremisten worden gepleegd. Moslims waren in de periode 2007-2009 verantwoordelijk voor amper 1 procent van de aanslagen die in Europa zijn gepleegd.

Deze cijfers komen echter niet overeen met de beleving van veel Nederlanders die de islam wel degelijk als een bedreiging voelen. Zij ervaren de nadrukkelijkere aanwezigheid van moslims, in het bijzonder conservatieve moslims als ‘islamisering’ en als een bedreiging van westerse verworvenheden als de democratische rechtsstaat en de emancipatie van vrouwen en homoseksuelen.

Deze angst ervaren veel mensen als reëel, maar hij wordt ook gevoed en geëxploiteerd. Enerzijds door een klein groepje moslimradicalen die de aandacht van de media keer op keer op zich gericht weet door radicale en ridicule uitspraken te doen, anderzijds door mensen die politieke of economische munt willen slaan uit de angst voor de islam.

Een duidelijk voorbeeld van de exploitatie van islamangst is de presentatie van de bundel De Islam, kritische essays over een politieke religie. Het betreft hier een bonte verzameling artikelen van islambashers en andere onheilsprofeten. De samenstellers van deze ‘bundel van de angst’ hebben handig gebruikgemaakt van de heersende vooroordelen door te roepen dat diverse uitgevers wel geïnteresseerd waren in publicatie maar niet durfden uit angst voor de gevolgen. Media waren er als de kippen bij om het bericht te hypen. Later bleek het een fabeltje dat geen uitgever het boek durfde uit te geven, maar toen was het doel reeds bereikt.

Uitverkocht

Vervolgens werd naar aanleiding van eerder genoemde bundel een debat georganiseerd. Dichter en islamcriticus Benno Barnard was gevraagd als voorzitter. Je kunt je afvragen of de motivatie hiervoor van inhoudelijke of publicitaire aard was. Barnard staat niet bekend als debatleider. Wel kwam hij dit jaar in het nieuws omdat een lezing van hem werd verstoord door Sharia4belgium.

Barnard vragen als debatleider leek vooral een publiciteitsstunt. Een geslaagde stunt, want na een hijgerig bericht in De Telegraaf over zware bewaking trok Barnard zich terug, werd er uitgebreid in de media bericht over het debat en was binnen de kortste keren uitverkocht. Kassa!

Angst verkoopt prima, net als emotie en extreme standpunten. Vandaar dat een praatprogramma als Pauw en Witteman liever een podium geeft aan zotten als Izzy-din Ruhulessin en Enait, de advocaat die niet voor de rechter wilde opstaan. Dergelijke fanatici zijn op geen enkele manier representatief voor het overgrote merendeel van de moslims, maar ze zijn wel goed voor de kijkcijfers. Ook marskramer Jansen is er vaste gast, vermoedelijk vanwege zijn ongenuanceerde uitspraken. Daarbij laat hij geen mogelijkheid onbenut om zijn boekjes te promoten.

En last but not least natuurlijk de PVV van Geert Wilders: voor deze partij is de angst voor de islam een corebusiness die de partij geen windeieren legt. De PVV heeft ons dit jaar geleerd dat we alle moslims te allen tijde moeten wantrouwen, omdat ze taqqiya kunnen plegen.

We wensen u een aangenaam en onbevreesd 2011.

 

Mohammed Aissati is  voorzitter van maroc.nl

(Dit artikel verschijnt vandaag ook in De Pers waarin vandaag 8 pagina's worden gevuld door maroc.nl en Republiek Allochtonie in de bijlage Salaam, Marokkanen schrijven terug)

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over de pers, islam, islamdebat, islamisering, mohamed aissati.

Delen: