Amsterdamse fractievoorzitters: Minister Blok kan niet langer onze minister zijn

In opinie door Sylvana Simons, Femke Roosma, Mourad Taimounti, Sofyan Mbarki op 27-07-2018 | 11:49

"Minister Blok kan niet langer de publieke zaak dienen; hij kan niet langer onze minister zijn, simpelweg omdat hij niet in onze samenleving gelooft." Dat schrijven Sylvana Simons, Femke Roosma, Mourad Taimounti en Sofyan Mbarki.

Samenleven gaat niet vanzelf, maar in Amsterdam doen we het gewoon, elke dag opnieuw. Met meer dan 800.000 mensen met wortels in 181 verschillende landen, hier geboren of hierheen getrokken om te werken of te studeren.

Elke dag ontmoeten we elkaar op de markt, in de tram, op het werk, op school, tijdens uitgaan of sporten, of in één van de 197 kerken, 42 moskeeën, 16 boeddhistische tempels, 15 synagogen en 6 hindoeïstische tempels. Natuurlijk gaat dat lang niet altijd vlekkeloos. 

We zijn een grote stad met grootstedelijke uitdagingen. We hebben nog een lange weg te gaan om uitsluiting, discriminatie en ongelijkheid uit te bannen. Daar zal elke dag hard aan moeten worden gewerkt. Maar zonder al deze diversiteit zou Amsterdam niet zo groots en mooi zijn.

De wereldvreemde, kwetsende en onware uitlatingen van minister Blok zijn sprekend voor deze gepolariseerde tijd. Dat hij zijn opmerkingen over Suriname deed als minister van Surinames voormalige kolonisator maakt ze nog schokkender. Het was geen slip of the tongue toen de ervaren Blok zei dat vreedzame multi-etnische samenlevingen niet bestaan. 

Zo'n uitspraak is onderdeel van een bewuste verdeel-en-heersstrategie van rechtse politici die er niet voor terugdeinzen mensen tegen elkaar op te zetten voor electoraal gewin.

Er loopt een directe lijn van Fortuyns 'Nederland is vol', Wilders' 'Minder, minder, minder', Baudets 'homeopathische verdunning van het Nederlandse volk' naar Bloks 'het zit niet in onze genen om binding aan te gaan met onbekende mensen'. 

Het normaliseren van racisme en xenofobie moet stoppen. Dat zelfs een minister - een dienaar van de publieke zaak die er namens ons allemaal zit - deze uitspraken doet, vervult ons met afschuw. Minister Blok kan niet langer de publieke zaak dienen; hij kan niet langer onze minister zijn, simpelweg omdat hij niet in onze samenleving gelooft.

In Amsterdam laten we zien dat vreedzaam samenleven in een veelkleurige en diverse samenleving wél mogelijk is. Dat is een dagelijkse realiteit en een politieke keuze. Amsterdam spreekt zich uit voor betaalbare woningen, voor gemengde scholen en buurten die het mogelijk maken dat mensen elkaar ontmoeten. 

Armoedebestrijding geven we prioriteit. Wederzijds begrip en acceptatie stimuleren we. In zorg, jongerenwerk en buurthuizen investeren we. We werken aan een vreedzame stad waarin iedereen zich thuis kan voelen. Daar kunnen we de hulp van het kabinet goed bij gebruiken. 

Meer dan 800.000 mensen uit alle hoeken van de wereld die relatief vreedzaam samenleven. Het is geen utopie. Het is de stad waarin wij werken en leven, en de stad waar wij van houden. Een stad die klaar is met onverdraagzaamheid en die zich verzet tegen de toenemende polarisatie. 

Op de dag dat de uitspraken van minister Blok aan het licht kwamen, committeerde de gehele raad zich aan een bijeenkomst voor tolerantie en acceptatie. Dat is de stad die wij willen zijn, maar ook de stad die wij moeten zijn. Ons koloniaal verleden en onze migratiegeschiedenis zetten ons ertoe aan te investeren in onze multiculturele samenleving. Het is een dure plicht naar onze gedeelde toekomst.

Sylvana Simons, fractievoorzitter Amsterdam BIJ1
Femke Roosma, fractievoorzitter GroenLinks 
Mourad Taimounti, fractievoorzitter Denk
Sofyan Mbarki, fractievoorzitter PvdA


Deze brief verscheen eerder in Het Parool. 

Foto

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over amsterdam, multiculturele samenleving, stef blok.

Delen: