Afro-Turken verlangen erkenning

In opinie door Hüseyin Atasever op 08-12-2014 | 08:10

Turkije is een bakermat van culturele diversiteit. Behalve Turken, zijn talloze andere bevolkingsgroepen onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis en cultuur van het land. Bekende voorbeelden zijn de Grieken, Armeniërs, Osseten, Assyriërs, Pomaken, Albanezen, Koerden, Zaza's, Roma, Tsjerkessen en Lazaren. Minder bekend zijn de Afro-Turken: de nazaten van slaven die in de negentiende eeuw naar het huidige Turkije werden gebracht.

Voor liefhebbers van oude Turkse films is ''Arap bacı'' (Arabische zuster) een alom bekend personage. Het gaat om een zwarte oude vrouw die als oppas en schoonmaakster leeft bij een rijke Turkse familie. Ze is grappig, lief en spreekt ook opvallend goed Turks. Niet gek voor een Arabier, denken veel kijkers. Tot verbazing van veel Turken is ''Arap bacı'' echter helemaal niet Arabisch, maar één van de nakomelingen van de duizenden slaven die onder het Ottomaanse Rijk uit Afrika naar het huidige Turkije werden gebracht. ''Afro-Turken'' worden ze vandaag de dag genoemd. Zelfs in kinderliedjes zijn ze terug te vinden, maar ook daar is hun identiteit subtiel verstopt en worden ze niet aangeduid als Afrikaans, maar wederom als Arabisch. ''Arap kızı camdan bakıyor'' (Arabisch meisje kijkt uit het raam), zo luidt een zin van een liedje dat veel Turken zich nog van hun kindertijd herinneren.

Lees het vervolg van dit artikel van Hüseyin Atasever in Zaman Vandaag

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over afro-turken, Hüseyin Atasever, turken, turkije.

Delen: