AEL alsnog veroordeeld voor plaatsen anti-joodse tekening

In opinie op 19-08-2010 | 20:29

De Arabisch Europese Liga Nederland (AEL) is in hoger beroep veroordeeld voor het plaatsen van een anti-Joodse tekening op internet. De AEL moet van het hof in Arnhem een boete betalen van 2500 euro, waarvan 1500 euro voorwaardelijk.

In april werd de AEL door de rechtbank in Utrecht nog vrijgesproken. De AEL zette in 2009 op de website een cartoon waarmee de suggestie werd gewekt dat Joden de Holocaust overdrijven. De rechtbank noemde de cartoon kwetsend en wansmakelijk, maar vond dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder moest wegen. Het gerechtshof vindt een veroordeling echter wel op zijn plaats.

Het CIDI laat op haar website weten dat het verheugd is dat de AEL veroordeeld is. Het CIDI stelt:

" Van meet af aan heeft het CIDI gesteld dat de woede van de AEL over de Mohammedcartoons op geen enkele wijze mag resulteren in beledigende uitlatingen over Joden. Het is evident dat deze cartoon geen andere bedoeling had dan onnodig grievend te zijn over Joden.

De AEL had betoogd dat deze cartoon 'slechts' was geplaatst om een discussie op gang te brengen over de zgn. Deense Mohammedcartoons. Dat zou duidelijk zijn geworden aan een bijschrift. Volgens de AEL was hij daarom niet beledigend. In eerste instantie had de meervoudige strafkamer in Utrecht dit argument geaccepteerd en de AEL vrijgesproken.Het OM ging hier echter tegen in beroep, onder meer omdat de cartoon ook zonder het bijschrift in kwestie was getoond. Bovendien was er geen enkele reden om Joden te beledigen uit ergernis over een cartoon waarmee zij niets te maken hadden.

De Arnhemse rechtbank stelde in de toelichting op het vonnis in hoger beroep voorop dat 'de louter subjectieve intentie van verdachte niet beslissend is. Als bepaalde uitlatingen in hun context moeten worden beschouwd, dan moet die context voor derden kenbaar zijn en moet naar objectieve maatstaven de context zodanig zijn, dat het beledigende karakter van de betreffende uitlating wegvalt'.

De AEL heeft nog niet gereageerd. Voorzover bekend is er ook nog geen actiegroep opgericht die het opneemt voor de vrijheid van meningsuiting van de AEL.

Lees hier het vonnis en de overwegingen

 


Meer over AEL, antisemitisme, cartoons, CIDI, vrijheid van meningsuiting.

Delen: