Aantal asielverzoeken in 2010 gedaald

In opinie door Flip van Dyke op 20-01-2011 | 14:29

Tekst: Flip van Dyke

Het aantal asielverzoeken gedaald in 2010. Met name het aantal asielverzoeken uit Afrika (Somalië) is fors berminderd, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

De daling is 10% t.o.v. 2009, van 14,9 duizend naar 13,3 duizend. Hoeveel daarvan ook daadwerkelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen is (uiteraard) (nog) niet bekend, maar als vuistregel kan je hanteren dat de helft hier mag blijven. Het is mij nog steeds niet duidelijk of deze aanvragen inclusief familieleden zijn die in het kader van gezinshereniging (de zogenaamde nareis) hierheen gekomen zijn. Ik vermoed van wel.

Er zijn duidelijk verschillen: uit Afrika is het aantal asielverzoeken met 30% gedaald, terwijl uit Europa die nu juist zijn gestegen (tabel 47_1). Somalië is nog steeds het land waar de meeste asielverzoeken vandaan komen, maar het aantal verzoeken is wel met meer dan 40% gedaald(tabel 47_2).

 

 

Bron CBS

 

Een paar maanden geleden heb  ik al een artikel geschreven over de asielverzoeken en de reden waarom het aantal uit Somalië en Irak zo sterk is gedaald. Dat kwam doordat Albayrak de categorale bescherming van Verdonk ongedaan had gemaakt.

Uit dat artikel ook nog deze tabel:

Daar kan dus een staafje achter van 13 duizend. Het aantal asielaanvragen is laag t.o.v. vroeger. De vreemdelingenwet van Cohen in 2001 is een belangrijke reden van die daling.

Vaak worden bij het vermelden van de cijfers ook de vervolgverzoeken die vreemdelingen hebben gedaan meegenomen. Ik vind dat onzin omdat het dezelfde asielzoekers betreft die al een keer geteld zijn. Alle verzoeken in deze CBS-tabel.

Flip van Dyke komt uit Amsterdam. Dit artikel is ook verschenen op zijn weblog Landgenoten of buitenlui en met zijn toestemming ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

Meer van Flip van Dyke op dit blog hier

 


Meer over asielverzoeken, cbs, flip van dyke, immigratie.

Delen: