Vanavond op TV: 'De blauwe familie'. Agenten over racisme binnen de politie

In nieuws door Claire Schut op 23-05-2022 | 09:08

Vanavond, maandag 23 mei 2022 om 20:25 uur is op NPO2 de KRO-NCRV 2Doc 'De Blauwe Familie' te zien. In de documentaire, die in samenwerking met Controle Alt Delete tot stand is gemaakt, komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van misstanden waaronder racisme en discriminatie. Ook vertellen ze hoe hen , zoals veruit de meeste klokkenluiders, daarna het leven bijzonder moeilijk is gemaakt. Een politieagent uit de documentaire: "Ik werd uit de auto getrokken door mijn eigen collega’s en er werd een foto van mij opgehangen op de politieschool met de tekst ‘imagine our monkey in a cage’, stel je voor, onze aap in een kooi."

'De Blauwe Familie' laat zien dat de politietop inclusiviteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is. Must see voor een ieder die ermee te maken heeft. De professioneel (klachtbehandelaar, jurist, P&O, rechter). Het slachtoffer, de klokkenluider of ‘gewoon’ als geïnteresseerde burger.

Op een geheime locatie komen zes politiemensen, een advocaat en een vakbondsleider aan het woord over de misstanden op de werkvloer van de politie. Ze hebben besloten om de ‘blauwe code van stilte’ te doorbreken. Het risico is groot, voor hen die nog in dienst zijn, staat hun baan op het spel. Maar de maat is vol.

De blauwe familie is geregisseerd door Maria Mok en Meral Uslu en geproduceerd door Mok & Uslu BV in samenwerking met KRO-NCRV en Controle Alt Delete. Deze film kwam tot stand met steun van CoBO.

Bron en meer

Trailer 

 

Waardeer je ons vrijwilligerswerk? Het werk op Republiek Allochtonië wordt gefinancierd op basis van donaties van lezers. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen. 
Je donatie komt terecht op een rekening van hoofdredacteur Ewoud Butter. Van je donatie zullen de kosten worden betaald die voor het blog gemaakt worden. Je kunt doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie


Meer over controle alt delete, etnisch profileren, politie, racisme.

Delen: