‘Top sluit ogen voor moslimfobie, homohaat en intimidatie vrouwen bij politie’

In nieuws door Roemer van Oordt op 14-07-2019 | 10:59

Nadat misstanden die hij bij de korpsleiding aan de kaak probeerde te stellen structureel werden weggewoven, heeft een adviseur van de politie zijn ontslag ingediend. Dat schrijft NRC Handelsblad, dat inzage kreeg in zijn ontslagbrief.

In een onthutsend artikel in het NRC van gisteren wordt door politiecoach Carel Boers het leiderschap binnen de politie ‘moreel en ethisch ontspoord’ genoemd. Agenten voelen zich onveilig op het bureau. Volgens Boers is er sprake van seksuele intimidatie, aanrandingen, discriminatie en valsheid in geschrifte. De top zou niets met de klachten doen. Andere medewerkers onderschrijven dat beeld.

Als dienders de moed hebben om de korpschef een brief sturen dat ze gediscrimineerd worden, stuurt hij hen terug naar degenen die hen beschadigd hebben.

De ontslagbrief is gericht aan korpschef Erik Akerboom en minister Grapperhaus van Justitie. Akerboom zegt in een reactie dat de politietop ‘van goede wil is om dingen aan te pakken en te veranderen’. Er zijn in zijn optiek de afgelopen jaren met succes ‘veranderingen ingezet’.  Volgens hem blijkt uit eigen onderzoek en CBS-cijfers dat het vertrouwen in de politie stijgt. Grapperhaus: ‘De kopschef staat voor een integer en inclusief korps, met een veilig werkklimaat. Als politiemensen over de schreef gaan worden ze ter verantwoording geroepen.’

In een blog meldt Akerboom: 'Ik ben geschrokken van de persoonlijke verwijten aan mij en aan het hele korps. Dit soort berichtgeving raakt niet alleen mij maar iedereen binnen de politie….Voor ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag is binnen de politie geen plaats. Collega’s die daar het slachtoffer van worden en dat (durven te) melden verdienen de steun van iedereen in het korps. Leidinggevenden voorop'

Ik zie aan de top heel lelijk gedrag dat niet past binnen de rechtsstaat. Er gebeurt niets tegen homohaat, moslimfobie en intimidatie van vrouwen

De incidenten doen zich volgens Boers zich in diverse steden en op tal van plekken voor: in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Limburg, het politiedienstencentrum, de politieacademie en de landelijke eenheid. Uit eigen observaties en gesprekken weet ik dat deze zaken al jarenlang spelen bij de Amsterdamse politie en dat het lastig is er structureel aandacht voor te krijgen, ook of misschien wel juist voor degenen die daar specifiek voor worden aangesteld. Boers zegt daar keihard over: 'Er heerst in de top een afdekcultuur. Iedereen die diverser, wijzer en intelligenter is dan de zittende top wordt systematisch beschadigd.'

Carel Boers roept Akerboom in zijn brief op ‘versneld nieuwe, jonge en diverse’ leiders aan te stellen in de top van de politieorganisatie: 

Waarom blijft u bevriende blanke 55-plussers aan de top benoemen terwijl er zoveel leiders met een andere culturele achtergrond en vrouwelijk talent in de veertigers-generatie binnen en buiten de organisatie beschikbaar zijn?

Volgens de opgestapte politiecoach zou dat van hele grote betekenis zijn voor de medewerkers, de maatschappij en de rechtsstaat. En ook daar heeft hij een essentieel punt.

Zie ook:​

Meer over discriminatie
Meer over etnisch profileren


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over akerboom, discriminatie, etnisch profileren, moslimhaat, politie.

Delen: