Steen door ruit en mogelijk poging brandstichting bij Haga Lyceum

In nieuws door Roemer van Oordt op 06-01-2020 | 16:50

Bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is vannacht mogelijk geprobeerd brand te stichten. Leerlingen ontdekten vanochtend dat een ruit van een lokaal was ingegooid. In het klaslokaal lag een baksteen. Op het schoolplein vonden de leerlingen een blik aanstekervloeistof. Volgens directeur Soner Atasoy is de brandbare vloeistof naar binnen gegoten en zat de docentenstoel er mee onder. De school, die zeker de afgelopen tijd vooral negatief in de publiciteit was, heeft de politie ingeschakeld en aangifte gedaan.

Ouders die zondag in het gebouw waren, hadden nog niets gezien of gemerkt. De politie kon vanochtend nog niet bevestigen of er daadwerkelijk sprake is van poging tot brandstichting. Er waren direct forensische experts ter plekke om onderzoek te doen. Later vandaag geeft de recherche uitsluitsel.

De directeur van de islamitische school voor voortgezet onderwijs bleek uit zijn reactie in de NRC niet erg onder de indruk:

We zijn aan de lopende band in een kwaad daglicht gesteld door de gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs. Op een gegeven moment is het niet meer de vraag óf het gaat gebeuren, maar wanneer het gebeurt.

Direct nadat de NCTV de gemeente Amsterdam in maart had gewaarschuwd voor radicale invloeden door ‘salafistische aanjagers' in en rond de school, banden met terroristen en ‘antidemocratisch onderwijs’ en de gemeente daarmee naar buiten was getreden, gaf Atasoy al aan dreigmails te ontvangen.

Onderwijsminster Slob besloot op basis van die informatie de financiering van de school (gedeeltelijk) op te schorten. Uiterlijk 20 januari wordt bepaald of hij daar genoeg reden voor had. Daarbij zal de rechter zeker meenemen dat volgens recent onderzoek door de toezichthouder op de AIVD die zeer verontrustende aantijgingen onvoldoende scherp bleken te zijn onderbouwd en deels vooral eerder als toekomstig risico moesten worden beschouwd.

Foto: twitterbericht Cornelius Haga Lyceum

Lees meer

over het Cornelius Haga Lyceum 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

Delen:

Reageer