Sholeh Rezazadeh, Suleyman el Mathari en Kardelen Sivri winnen Agora Lettera Literatuur Prijs 2018

In nieuws door Ewoud Butter op 08-04-2018 | 10:39

Afgelopen vrijdag heeft de Literaire stichting Agora Lettera drie literatuurprijzen uitgereikt aan jonge schrijftalenten. Sho'leh Rezazadeh won de prijs in de categorieën Beste Proza. Suleyman el Mathari won de prijs in de categorie Beste Poëzie. Kardelen Sivri won de aanmoedigingsprijs.

De stichting Agora Lettera wil een kweekvijver zijn voor literair talent dat nog onvoldoende tot ontwikkeling komt, en ze wil de passie voor literatuur in Nederland aanwakkeren.

De Agora Lettera Schrijfwedstrijd stond dit jaar in het teken van het thema Schrijf je vrij. De jury (bestaande uit Asis Aynan, Canan Yagmur en Froukje Santing) ontving van 22 inzenders één of meerdere gedichten en van 13 anderen een kort verhaal.

Inzenders en inzendingen waren divers van aard. Volgens juryvoorzitter Froukje Santing vormden de inzenders een fijne afspiegeling "van het pluriforme, meerstemmige, of als je dat een prettiger woord vindt: het kleurrijke Nederland anno 2018". De jury vond het opmerkelijk dat twee derde van de inzenders poëzie instuurde. Santing: "Dat verraste ons buitengewoon. De dichtbundels vliegen nou niet in grote getale de winkel uit. Met deze Schrijfwedstrijd heeft Agora Lettera dus een onderstroom in jong Nederland aangeboord die redelijk onopgemerkt is gebleven."

Sho'leh Rezazadeh (1989) was genomineerd voor zowel de prijs voor de beste poezie als het beste proza. Opmerkelijk, helemaal gezien het gegeven dat de uit Iran afkomstige Sho'leh pas sinds 2014 in Nederland woont.
Ze won uiteindelijk de prijs voor het beste proza. Andere genomineerden in deze categorie waren Ben Koninckx en Sami El Ghalbzouri. 

Suleyman el Mathari (1993) werd de winnaar van de poëzie prijs. Behalve Sho'leh Rezazadeh was ook Martijn van Reemst voor deze prijs genomineerd.

Kardelen Sivri (1995) won met haar gedichten de Aanmoedigingsprijs 2018.


Op de foto van links naar rechts: Kardelen Sivri, Sho'leh Rezazadeh en Suleyman el Mathari.
De foto is gemaakt door Zati Yurdakul. 

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 


Meer over agora lettera, literatuur, proza.

Delen: