Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders schrijft open brief aan Marokkaanse overheid

In nieuws door Ewoud Butter op 10-04-2020 | 16:06

"Marokkaanse Nederlanders en andere Nederlanders verkeren in nood! Door het sluiten van de grenzen zijn honderden Nederlandse burgers in Marokko gestrand. Een maatregel die vele slachtoffers tot gevolg heeft. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) verzoekt de autoriteiten om een einde te maken aan de schrijnende situaties. Wij doen een beroep op de Marokkaanse staat om een helpende hand te bieden en een eind te maken aan het inhumane leed."

Dat schrijft het SMN in een open brief aan de Marokkaanse autoriteiten. Hieronder het vervolg van de brief.

Vele families zijn uit elkaar gerukt in tijden waarin liefde en elkaars steun hard nodig is. Vaders wiens gezinnen en kinderen op zichzelf zijn aangewezen. Zwangere moeders die in stressvolle omstandigheden moeten zien te overleven. Chronisch zieken die afhankelijk zijn van specifieke zorg en medicatie. Hardwerkende vrouwen en mannen die met een eigen bedrijf of baan hun brood verdienen en wiens inkomsten gevaar lopen. Mantelzorgers die vaak als enige de verantwoordelijkheid dragen voor de zorg van hun naasten. Zij zitten noodgedwongen en verspreid over heel Marokko vast tussen vier muren. Zij hebben geen enkel zicht op verandering van hun situatie. 

Ook in Nederland zijn  slachtoffers. Geliefden overlijden met de wens in Marokko hun laatste rustplaats te vinden. Deze laatste wens is met hun verzekering waar zij tientallen jaren in hebben geïnvesteerd door dezelfde maatregelen in rook is opgegaan. Door deze buitenproportionele maatregel ondervinden allen levensingrijpende gevolgen.

Waarom mogen deze burgers Marokko niet verlaten? Dat is de hamvraag die bij gedupeerden en hun naasten al wekenlang leeft. Deze vraag wordt gevoed door de repatriëringvluchten die er wél waren naar andere landen, ook naar Europese landen. Het gevoel dat er sprake is van een dubbele maatstaf en dat er onderscheid wordt gemaakt tussen leden van de Marokkaanse diaspora zorgt voor veel onbegrip en teleurstelling. Het leidt alleen tot meer vragen, wanhoop en frustraties bij de Marokkaanse Nederlanders, boven de complexe omstandigheden die al gelden in de lockdown en de angst voor het coronavirus.

De verzoeken aan de Marokkaanse autoriteiten om de gestrande reizigers helderheid te verschaffen, kregen helaas nul op rekest. Ook de Nederlandse autoriteiten, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken, hebben zich tot Marokko gewend voor het vinden van een oplossing. 

Deze pogingen hebben tot op heden niet veel opgeleverd.

Een eind maken aan deze onrechtvaardige en onzekere omstandigheden is snel geboden. Het is aan de Marokkaanse autoriteiten om hun verantwoordelijkheid te nemen de gescheiden families te herenigen om hun leed in deze zware tijden te verzachten.

Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, namens de gestrande Nederlandse burgers in Marokko

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over corona, Marokko, SMN.

Delen:

Reacties


Ron Nauta - 14/04/2020 11:52

Ondanks relatief veel negatieve berichten over Marokkaanse jongeren ben ik ook van mening dat alle Nederlanders recht hebben om dicht bij hun familie te zijn, dus laten wij ons niet richten op de negatieve dingen maar op de liefde voor elkaar en onze families.
Deze gebeurtenis zou ons dichter tot elkaar moeten brengen ongeacht je afkomst.
Ik hoop dan ook dat dit snel verwezenlijkt kan worden en de families herenigd kunnen worden