Ramadan en corona

In nieuws door Roemer van Oordt op 24-04-2020 | 13:44

Door veel gemeenten en ook op nationaal niveau wordt aandacht besteed aan de corona-crisis in relatie tot de vandaag begonnen vastenmaand voor moslims, de ramadan. Zo liet de gemeente Amsterdam - naast een Q&A op de site van de GGD - speciaal voor deze gelegenheid filmpjes maken in het Turks, Tamazight en Marokkaans-Arabisch.

Veel gestelde vragen aan de Amsterdamse GGD:

Kan ik dit jaar vasten?
Regels om te beoordelen of je kan vasten zijn door corona niet veranderd. Let wel op, als je ziek bent moet je jezelf niet nog zieker maken door te gaan vasten.

Kan ik familie uitnodigen bij het verbreken van het vasten (ofwel de iftar)?
Verbreek het vasten zoveel mogelijk thuis, binnen het eigen huishouden. Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers) en houd dan 1,5 meter afstand. Zie ook deze pagina en de factsheet van de Rijksoverheid.

Kan ik tijdens ramadan naar buiten om te wandelen?
Thuis blijven is belangrijk, maar je mag even naar buiten om te bewegen. Houd buiten 1,5 meter afstand van andere mensen. Voor kleine kinderen is het goed om buiten te spelen.

Loop ik meer risico op corona als ik ga vasten?
Nee, maar het is wel belangrijk om 1,5 meter afstand te houden en zo min mogelijk mensen te zien. Daardoor wordt besmetting voorkomen (bron: RIVM).

Ik ben ziek geworden tijdens de ramadan, wat moet ik doen?
Overleg telefonisch met uw huisarts als u ziek bent geworden tijdens de ramadan. Vraag aan uw huisarts welk gezondheidsrisico u en uw omgeving loopt als u blijft vasten en volg het advies van de arts op (bron: Thuisarts.nl).

Kan ik naar de moskee gaan om te bidden?
Samenkomen voor gebed in de moskee is nog steeds niet toegestaan. Mocht u willen bidden, verricht de gebeden thuis en vraag na bij uw moskee wat zij tijdens de ramadan aanbieden (bijv. online begeleiding van het gebed).


Filmpjes over een gezonde en veilige Ramadan

Turks

Dit jaar ziet ramadan er anders uit dan andere jaren. Juist omdat we totaal anders dan normaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven en anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. In de filmpjes vertellen verschillende mensen over het corona-virus en over de ramadan. Ook vertellen ze wat je kunt doen om gezond te blijven.

Tamazight

in de fimpjes komen - naast de Amsterdamse burgemeester Halsema -  onder meer ouders, mantelzorgers, artsen en ex-patiënten aan het woord. 
 

Marokkaans-Arabisch

De films zijn beschikbaar in het Turks, Marokkaans Arabisch en Marokkaans Berbers.

Zie ook:
Meer over het corona-virus op dit blog: hier

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email
 


Meer over corona, ramadan.

Delen: