Petitie tegen Marokkaanse adviesraad

In nieuws door redactie op 02-01-2009 | 20:58

Een groep Marokkaanse migranten heeft een petitie opgesteld tegen de CCME (Adviesraad Marokkaanse Migranten).

Een groep Marokkaanse migranten heeft een petitie opgesteld tegen de CCME (Adviesraad Marokkaanse Migranten). De oproep is op 11 december geplaatst op een Belgische site en inmiddels door een kleine honderd sympathisanten ondertekend (zie de lijst met ondertekenaars hier).

Volgens de opstellers van de petitie is de CCME niet democratisch tot stand gekomen en is de raad niet representatief. Vergelijkbare kritiek werd eerder geuit door Farid Azarkan van de SMN.

Abdou Menebhi, één van de Nederlandse vertegenwoordigers in de CCME, erkende eerder dat de adviesraad niet democratisch is gekozen. Maar dat is volgens hem  'eigen' aan de meeste adviesraden. Menebhi verklaarde  tegenover ons: 'Kun je me een Nederlandse adviesraad noemen die wel democratisch gekozen is?' Wel gelooft hij dat de CCME representatief is samengesteld. Tegenover de website nieuwwij liet Menebhi weten dat er onderzoek zal worden gedaan naar de wensen van de Marokkanen als hetgaat om wet en regelgeving, cultuur, religie en opvoeding.

Ook worden er verschillende werkgroepen in heel Nederland opgezet die mee gaan denken over burgerschap enpolitieke participatie. Hieronder de oproep om de petitie te tekenen.

Teken de online petitie voor de ontbinding van CCME (Adviesraad Marokkaanse Migranten), een raad die is benoemd en wordt voorgesteld door een kleine groep, die niet de Marokkaanse gemeenschap vertegenwoordigd in het buitenland. We leven in democratische landen en wij willen dat onze raad wordt verkozen in transparantie en democratie, zonder tussenkomst van wie dan ook. Wij zijn vrije burgers en Democraten, en we roepen alle democraten Marokkanen en niet Marokkanen om uitdrukking te geven aan de solidariteit met de Marokkaanse gemeenschap buiten Marokko met het tekenen van de online petitie via de volgende link: http://www.lapetition.be/sign_petition.php?petid=3532 De krachten van Al Jaalia(Marokkaanse gemeenschap in het buitenland), uit verschillende landen bevestigen hedendaags hun recht op vertegenwoordiging in de politiek, uit haar gelederen en democratisch gekozen. En dit door middel van een campagne in een petitie vorm, vertaald in meerdere talen, en die gepresenteerd wordt aan de autoriteiten in Rabat, tijdens een persconferentie, waarvan de datum later wordt vastgesteld. Wij zijn tegen niemand en wij zijn voor een democratisch, representatief en transparant gekozen raad.  Leve de democratie, lang leve onze solidariteit. Laten we onszelf helpen ons lot in onze handen TE HEBBEN.
Voor meer informatie: Jamal Eddine Ryane, Algemeen coordinator en woordvoerder van de petitie, jryane@gmail.com
Zie ook:

‘Wel getolereerd, niet geaccepteerd’: Menebhi’s exit uit Adviesraad koning Mohammed VI (2013)


Meer over abdou menebhi, ccme, lange arm van rabat, marokko.

Delen: