Pegida plaatst Mohammed als pop met baby in kruis voor moskee As-Soennah

In nieuws door Roemer van Oordt op 03-03-2019 | 19:00

Bij de As-Soennah-moskee in Den Haag is vanmorgen een spandoek op een houten raamwerk geplaatst, met daarop onterende teksten aan het adres van de profeet Mohammed. Naast het spandoek was een etalagepop in 'Arabische kleding' geplaatst, half ontbloot en voorzien van baard, met in het kruis een babypop. De stijders tegen de islam van Pegida eisten de actie via een tweet van voorman Edwin Wagensveld op.

Op het spandoek - dat volgens bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri vlak voor het ochtendgebed werd opgehangen - stond onder andere te lezen 'Profeet Mohammed kinderneuker' en ‘Koran is vergif’. Taheri concludeert dat de pop profeet Mohammed moest voorstellen, die seks had met een baby. De spullen zijn door de politie weggehaald.

Op camerabeelden van de moskee is te zien dat drie mensen rond kwart over 5 vanochtend de auto parkeren voor de moskee.  Er waren toen al mensen binnen voor het ochtendgebed. Na het gebed zagen veel mensen het spandoek en de pop. "Er brak toen wel paniek uit. Mensen waren zo geschrokken”, zegt Taheri. 

Pegida
Pegida laat aan de NOS weten het bord met de tekst en de pop vóór de moskee te hebben neergezet en niet ertegenaan. "Er is niks vastgemaakt aan de moskee. Het staat allemaal op de openbare weg." De organisatie zegt boos te zijn omdat verzoeken om bij moskeeën in Den Haag te mogen demonstreren elke keer worden afgewezen en dat gemeente Den Haag niet bereid zou zijn tot een ‘constructief gesprek’ voor een oplossing van het ‘demonstratie-probleem’.

Reactie den Haag
Burgemeester Pauline Krikke laat weten met afschuw van het incident te hebben kennisgenomen. "In Den Haag hebben we het recht met elkaar van mening te verschillen, maar wel binnen de kaders van de wet en met respect voor elkaars denkbeelden, zonder dat we elkaar daarbij onnodig kwetsen en pijn doen." De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd. 

As-Soennah
Tegen Omroep West zegt Tahri: "Dit is geen aanval op alleen onze moskee, maar een aanslag op de hele moslimwereld." Hij weet niet of de moskee aangifte gaat doen. "De politie in de wijk doet haar best, maar ik heb weinig vertrouwen in het Openbaar Ministerie. Aangiften bij eerdere aanvallen op onze moskee hebben nooit iets opgeleverd." Hij refereert daarbij aan eerdere acties van onder meer het extreemrechtse Identitair Verzet.   

Op hun webite Al-Yaqeen zegt stichting As-Soennah daarover:

De terughoudendheid en bijna lakse houding van de verantwoordelijke autoriteiten om op te treden tegen moslimhaat, vormen een vruchtbare bodem voor neonazistisch geweld. Het is onacceptabel dat lokale en landelijke overheden nog steeds geen verantwoordelijkheid nemen om moslims beter te beschermen. Hoe anders is de situatie bij de bestrijding van antisemitisme, terwijl moslimhaat een minstens even groot probleem vormt. De moslimgemeenschap geeft al jaren aan dat kwaadaardige groeperingen als Pegida een evident gevaar vormen voor de sociale cohesie en rechtsstaat in Nederland. Wij vragen ons af wat er moet gebeuren, alvorens deze overheden adequaat gaan handelen? Moet er echt eerst een dodelijke terreuraanslag plaatsvinden?


Update 4/3: As-Soennah heeft inmiddels besloten aangifte te doen.

Verschillende moskeekoepels hebben gereageerd op de actie van Pegida, waaronder Moskee Alert, de RMMN en Milli Görüs


Meer over Pegida 

Meer over moskee As-Soennah

Lijst met haatincidenten gericht tegen moskeeën (update januari 2019)


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 

Delen: