Onderzoek Moslims op TV van start

In nieuws door Ewoud Butter op 26-05-2020 | 13:01

De komende maanden zal Tayfun Balcik van The Hague Peace Projects onderzoeken hoe items over moslims en de islam behandeld worden door Nederlandse nieuws- en praatprogramma’s op TV. Het onderzoek is een vervolg op het vorig jaar gepubliceerde onderzoek ‘Moslims in Nederlandse kranten’, waarbij ook Republiek Allochtonië en Nieuw Wij betrokken waren. Ook bij dit nieuwe onderzoek zijn beide sites betrokken. Lezers worden opgeroepen mee te kijken en eventuele bevindingen te delen via de sociale media accounts van Moslims op TV.

Uit dit vorige onderzoek bleek dat in de vier grootste Nederlandse kranten vooral negatief over moslims wordt geschreven. Moslims worden vaak met terreur geassocieerd, zijn ‘de ander’ in een wij/zij frame en het stereotype beeld van de onderdrukte moslima komt regelmatig aan bod. 

In een nieuw follow-up onderzoek gaat Balcik met hulp van anderen kijken hoe het is gesteld in de tv-wereld. Wat zijn de vaakst voorkomende onderwerpen als het gaat over ‘de moslims’ en/of de islam? Hoe vaak komen moslims zelf aan het woord? Hoe wordt een item in beeld gebracht? Wat voor illustraties (plaatjes en filmpjes) worden er in welke context gebruikt? 

Deze vragen zullen worden beantwoord door over een periode van drie maanden de items over moslims in WNL Goedemorgen Nederland, Een Vandaag, NOS 20.00u journaal, Nieuwsuur, Op1 en De Nieuwe Maan te analyseren. De bevindingen worden na afloop gepresenteerd tijdens een openbare bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger, waar we in gesprek willen we gaan met vertegenwoordigers van de bovengenoemde tv-programma’s. 

Deelnemende organisaties 

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. Dit is een vredesorganisatie die bestaat uit jonge professionals van diasporagroepen. Ze komen bij elkaar voor dialoog, onderzoek en empowerment. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en door zelfstandig onderzoeker Ewoud Butter op Republiek Allochtonië.

Oproep

We doen hierbij ook een oproep aan lezers met ons mee te kijken en eventuele bevindingen te delen via de sociale media accounts van Moslims op TV. U kunt ons ook volgen op de sociale media accounts van Moslims op TV, die speciaal voor dit ontwerp zijn gestart: 

Twitter:  https://twitter.com/MoslimsT 
Facebook-pagina: Moslims op TV  
Instagram:  https://www.instagram.com/moslimsoptv/
Hashtag: #moslimsoptv

Zie ook:

Het onderzoek Moslims in 4 grote Nederlandse kranten

Ewoud Butter schreef in het kader van het onderzoek Moslims in Nederlandse kranten een aantal artikelen over 30 jaar onderzoek naar de berichtgeving over moslims in de media. Deze artikelen verschenen op Nieuw Wij en Republiek Allochtonië:

Meer artikelen op Republiek Allochtonië over Moslims in Nederlandse media 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over islam en media, media, moslimsoptv.

Delen: