Onderzoek Groene Amsterdammer: ook op woningmarkt wordt keihard gediscrimineerd

In nieuws door Ewoud Butter op 28-03-2018 | 07:25

Dat discriminatie op de arbeidsmarkt veelvuldig voorkomt is al meerdere malen door onderzoek aangetoond. Naar discriminatie op de woningmarkt is nog maar weinig onderzoek gedaan. Rasit Elibol en Jaap Tielbeke, twee journalisten van De Groene Amsterdammer, onderzochten of Rachid’ en ‘Jaap’ dezelfde kansen op een woning hebben.

Ze schrijven:

We reageerden online op 250 advertenties van huurwoningen door het hele land, onder twee namen: Rachid El Haddaoui en Jaap van de Ven. Enkel met de vraag: is deze woning nog beschikbaar? Jaap kreeg daarbij 162 positieve reacties; een bevestiging dat de woning nog beschikbaar was, een verzoek om meer informatie of een uitnodiging voor een bezichtiging. Rachid kreeg 116 positieve reacties.

Ook belden we met vijftig verhuurmakelaars, waarbij we ons voordeden als een potentiële klant die voor minimaal twee jaar naar de Verenigde Staten zou gaan en zijn woning wilde verhuren. Na een paar algemene vragen maakten we duidelijk dat we wel wensen hadden voor het type huurder. ‘Misschien is het een gekke vraag, maar we willen geen allochtonen in ons huis. Kunnen jullie daar rekening mee houden?’

92 procent van de verhuurmakelaars stemde in met ons discriminerende verzoek, waarvan een deel zich van geen kwaad bewust leek en een ander deel besefte dat het wettelijk niet mag, maar toch wilde meewerken.

‘Natuurlijk, geen probleem’: 31 (62 procent)
‘Het mag eigenlijk niet, maar…’: 15 (30 procent)
‘Daar kunnen we niet aan meewerken’: 4 (8 procent)

Lees het hele verslag in De Groene Amsterdammer ‘Rachid is ook gewoon een nette jongen’

Oproep:

De Groene Amsterdammer gaat de komende tijd verder met onderzoek naar discriminatie en racisme in Nederland. Heeft u tips of wilt u uw verhaal kwijt? Dan kunt u mailen naar elibol@groene.nl of tielbeke@groene.nl.

Zie ook:

De reportage die de NOS maakte naar aanleiding van dit onderzoek met een interview met Abbie Chalgoum


Waarom die eindeloze compassie met daders wanneer het om discriminatie gaat? (met overzicht onderzoek naar discriminatie) 


Meer artikelen over discriminatieWaardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 


Meer over discriminatie, woningmarkt.

Delen: