Nieuwe redactie Winternachten 2020

In nieuws door Claire Schut op 19-05-2019 | 20:22

Yes! Er zit beweging in. Twee jaar na de teleurstelling dat er op het Schrijversfeest aan het slot van het Winternachten festival 2017, bij het fotomomentje na de uitreiking van de Jan Campert prijzen 2016 uitsluitend witte mannen van Nederlands-Nederlandse huize op het podium stonden is er iets moois gebeurd.

De programma-redactie van het Winternachten festival van Writers Unlimited heeft een nieuwe samenstelling. Vijf deels ‘oude rotten in het vak’, deels nieuwe programmamakers vormen samen het team dat het internationale Winternachten literatuurfestival in Den Haag (15-19 januari 2020) samenstelt. Een korte kennismaking met dit dream-team. 

De nieuwe redactie staat onder leiding van programmacoördinator Ilonka Reintjens die Shervin Nekuee opvolgt. Ilonka heeft eerder gewerkt als redacteur, uitgever en als freelancer voor literaire evenementen. Ook voor het Winternachten festival maakte zij in de afgelopen jaren programma's. 

De twee nieuwe programmamakers zijn Ebissé Rouw en Fiep van Bodegom. Ebissé werkt voor de Raad voor Cultuur en is bekend van de podcast Dipsaus en de bundel Zwart. Fiep schrijft voor De Groene Amsterdammer en De Gids en werkt aan een roman. 

Tot slot telt de nieuwe programma-redactie twee bekende gezichten die al langer programma's voor Winternachten maken: Francis Broekhuijsen en Gerlinda van Heywegen. Francis  is acteur, programmamaker en presentator. Gerlinda is programmamaker, schrijver, organisator en ‘lezingengever’, steeds op het gebied van film.

Allemaal jonge mensen, bevlogen creatievelingen. Divers, veel vrouwen, rijk aan ervaring en culturele bagage. Goed gedaan, Writers Unlimited. Na alle pleidooien voor wederzijdse integratie een krachtige daad. 

Zeker weten dat dit van invloed is. Op het motto van Winternachten 2020, de keuze van de programma’s, de uitverkoren boeken, schrijvers dichters en denkers, voordrachten en lezingen, film en muziek. Maar ook op de bezoekers die het festival daarmee zal trekken, wie weet ook nieuw publiek dat eerder liet afweten. En uiteindelijk – mag je hopen – ook van invloed op desicion-makers, (de samenstelling van) de jury’s die de prijzen uitdelen en de journalisten die daarover berichten. Ja, het gaat veranderen. Langzaam, tergend langzaam soms, maar dan ineens met een schokje vooruit. 

Het Winternachten 2020 in Den Haag wordt de 25e editie van het literatuurfestival. Met dit evenwichtig samengestelde rollenmodellen dream-team kun je daar nu al naar uitkijken. 

Zie ook:

Website Writers Unlimited

Jan Campert literatuurprijzen 2016: Whites only


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over diversiteit, winternachten, writers unlimited.

Delen: