Moslimmoeders succesvol in de strijd tegen de criminele jeugd in Zweden

In nieuws door Claire Schut op 13-02-2018 | 12:46

Er zijn veel kritische geluiden over eer en schaamte in groepsculturen. Er zijn ook voordelen, zo blijkt in Zweden. Daar houden wandelende moslimmoeders Zweedse probleemjongeren in toom. Dreigt er iets mis te gaan, dan grijpen ze in. Vaders kun je een grote mond geven, maar moeders toon je respect, is hun verklaring. 'Zodra ze ons zien, schamen ze zich voor hun gedrag.'

 'Ze wilden de politie aanvallen.' Fatma Ipek (63) oogt meteen weer alert als ze vertelt wat ze even geleden hier in Fittja, een buitenwijk van Stockholm, meemaakte. De politie wilde een Pakistaanse jongen arresteren die drugs bij zich had. Hij verzette zich, en andere jongens renden erop af, vertelt ze. Opeens stonden daar vijftig schreeuwende tieners tegenover vier agenten. Ze hadden messen bij zich.

Fittja is berucht in Zweden om zijn probleemjongeren, maar de Turks-Zweedse Ipek bedacht zich geen moment en ging tussen de jongens en de agenten in staan. De tieners hadden dit niet verwacht, zegt ze. 'Ik vroeg ze: waarom doen jullie dit? Luister nou. Ga gewoon naar huis.' De jongens dropen af, waarna de Pakistaan met de agenten meeliep naar de politieauto.

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Meer over criminaliteit


Meer over buurtmoeders, criminaliteit, moslimmoeders.

Delen: