Moskeekoepels en RADAR willen Wilders toch voor de rechter

In nieuws door redactie op 08-07-2018 | 17:28

Antidiscriminatiebureau RADAR en vier islamitische koepelorganisaties willen dat PVV-leider Geert Wilders en zijn partij toch worden vervolgd vanwege de ‘islam is’-campagne. Het gaat om RADAR, het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid), SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, SMBZ (Samenwerkende Moskeeën Brabant en Zeeland) en SIORH (Stichting Islamitische Organisaties Regio Haaglanden). Deze organisaties zijn bij het gerechtshof gezamenlijk een zogenoemde artikel 12-procedure gestart. Eerder oordeelde het Openbaar Ministerie (OM) dat het geen grond zag om de PVV voor groepsbelediging of haatzaaien te vervolgen.

Het gaat om het spotje ‘islam is’ uit maart van dit jaar waarin de PVV beweert dat de islam gelijk staat aan discriminatie, vrouwenhaat en slavernij. De video eindigt met een boodschap in rode, doorlopen letters: ‘islam is dodelijk’. 

Volgens de belangenorganisaties is het filmpje ontwrichtend en zet het aan tot haat en discriminatie. Justitie oordeelde echter begin mei dat in het spotje de islam als religie wordt bekritiseerd en niet  moslims als groep. Het spotje zou volgens het OM niet ophitsend of aanmoedigend werken. 

Met een artikel 12-procedure kan een zaak waarbij het OM niet tot vervolging over ging, aan een gerechtshof worden voorgelegd. Deze laatste bepaalt dan of de zaak alsnog door een rechter moet worden bekeken. 

Bron: NRC


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over ADAR, CMO, Geert Wilders, moslimhaat, PVV, SIORH, SMBZ, SPIOR.

Delen: