Minister Blok moet zich uitspreken tegen mensenrechtenschendingen in Marokko

In nieuws door Ewoud Butter op 08-04-2019 | 07:32

Verschillende organisaties van Marokkaanse Nederlanders die zich zorgen maken over de mensenrechtensituatie in Noord-Marokko, hebben minister Blok gevraagd zich hierover uit te spreken. De aanleiding hiervoor vormen de hoge straffen die Hirak demonstranten afgelopen vrijdag ook in hoger beroep kregen.
Hieronder het persbericht van Comité Mulay Mohand, Bades Foundation, Stichting Izouran, Rif Project en Rif Alert. Ook is er door een aantal activisten een petitie gestart waarin gevraagd wordt de Marokkaanse ambassadeur te ontbieden.

De rechtbank van Casablanca heeft vrijdagnacht in haar laatste zitting uitspraak gedaan tegen de 53 activisten van de protestbeweging Hirak in de Rif. Zoals verwacht en conform de vonnissen in eerste aanleg eind juni 2018 zijn de Hirak demonstranten tot zeer lange gevangenisstraffen veroordeeld. In het hoger beroep kregen de Hirak activisten waaronder leider Nasser Zafzafi, maar ook Nabil Ahamjik, Samir Ighid, Wassim El Boustat 20 jaar cel opgelegd. 15 jaar is uitgesproken tegen Mohamed El Haki, Zakaria Adahchour en Mahmoud Bouhannouc. Anderen kregen ook fikse celstraffen, variërend tussen 10 jaar tot 2 jaar. 

Met deze krankzinnige vonnissen is op de vreedzame demonstranten wraak genomen om de Rif collectief te straffen. Waarden en rechten zoals vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid zijn door deze gerechtelijke dwaling om zeep geholpen

Sinds de repressie van de protestbeweging in mei 2017 en de honderden veroordelingen die daarop volgden, tellen mensenrechten in Marokko niet meer. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International lieten meermalen weten dat de processen tegen de Hirak demonstranten niet overeenkomstig zijn met de internationale standaarden. 

Onderstaande organisaties roepen de Nederlandse regering op bezwaar aan te tekenen tegen deze wraakzuchtige uitspraak van de Marokkaanse staat en maatregelen te nemen. De Marokkaanse ambassadeur dient op het matje te worden geroepen. Eerder liet minister Blok weten zich pas te willen bemoeien met de zaak nadat de uitspraak in hoger beroep is gedaan. 

Petitie

Lilianne Ploumen (PvdA) en Sadet Karabulut (SP) hebben afgelopen dagen minister Blok gevraagd om de gang van zaken te veroordelen, op te roepen tot vrijlating van politieke gevangenen en de Marokkaanse ambassadeur te ontbieden. Nadat Blok dit weigerde, startten een aantal activisten een petitie

 

Foto: Aernoud de Decker


Zie ook

Meer artikelen over de Hirak

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over hirak.

Delen: