Milli Görüş: optreden tegen voldongen-feiten-politiek Israël noodzaak

In nieuws door Roemer van Oordt op 19-05-1900 | 19:19

Vandaag, woensdag 19 mei is er een debat in de Tweede Kamer over de Europese Top van 24 en 25 mei. In een persbericht - gericht aan demissionair premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Blok - dat ze bij de Tweede Kamer afleveren, vindt de islamitische koepelorganisatie Milli Görüş dat: “een unieke gelegenheid om meer aandacht te vragen voor de dramatische gevolgen van de voortdurende annexatiepolitiek van Israël in de bezette Palestijnse gebieden en voor de positie van Palestijnen in Israël en in de diaspora.”

Het persbericht zegt over de situatie daar: “De bezettings- en nederzettingenpolitiek van opeenvolgende Israëlische regeringen heeft de facto de vorming van een onafhankelijke en economisch levensvatbare Palestijnse staat nagenoeg onmogelijk genaakt. Premier Netanyahu legt de kolonisten al decennialang geen duimbreed in de weg en stimuleert en propageert verdere annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De Gazastrook is al net zo lang een dichtbevolkte openluchtgevangenis.”  

En richting de Nederlandse regering: “Nederland, dat het centrum van het internationaal recht huisvest en formeel pleit voor een twee-statenoplossing, zou anders dan onze premier het vernietigende militaire geweld van de staat Israël ondubbelzinnig moeten veroordelen en onmiddellijke uitvoering moeten eisen van resolutie 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Want alleen de terugtrekking van Israël achter de lijnen van vóór 1967 - dat wil zeggen teruggave van geannexeerd gebied  en ontmantelingen van alle nederzettingen - geeft zicht op een politieke oplossing. Wij vragen met klem om politieke leiderschap van de Nederlandse staat. Ieder uur dat er nieuwe slachtoffers  - waaronder een groot aantal kinderen en pasgeborenen -  vallen is een uur teveel. Het is tijd om op te staan en de nodige stappen te zetten om  definitief een einde te maken aan de voldongen-feiten-politiek van de staat Israël en de internationale (mensen)rechten van de Palestijnen te beschermen.”


Lees het volledige persbericht: hier

Zie ook: Ruim 200 organisaties roepen regering oip tot effectieve druk op Israël

Delen: