Laat je niet bang maken (korte film van #nietmijnislam) #fightthefear

In nieuws op 08-03-2017 | 09:52

Het facebookinitiatief #nietmijnislam heeft een film gepresenteerd waarin stelling wordt genomen tegen angst.

#NIetmijnislam presenteert de film met de hashtag #fightthefear en de volgende toelichting:

Angst. We kennen het allemaal. In kleine alledaagse dingen zoals een spin die opeens langs je voet rent. Het licht dat opeens in je ogen schijnt. De krakende trap, midden in de nacht. Maar angst komt helaas ook op andere manieren bij ons langs. In de beelden van mensen in nood. Het geluid van een schreeuwende man tijdens een raadsvergadering over vluchtelingen. De verhalen van mensen die het gevoel hebben zichzelf niet meer te kunnen zijn, of het nu homo’s, moslims of Volendammers zijn. Dat zijn de minder alledaagse angstverhalen, maar toch zien we die helaas te vaak en te veel.
Maar erkennen we ook de angst? Nee, meestal niet. Als we spreken of handelen vanuit angst, dan geven we altijd de ander de schuld. “Het komt door de buitenlanders! De racisten hebben het gedaan! Hoe meer moslims in de wijk, hoe erger het wordt!” Het zijn bekende uitspraken, maar wat zit er achter? Een ontkende angst. Een angst die omdat die ontkend wordt, in het duister steeds groter wordt. Een angst die niet te zien is, maar zich doet gelden.
Die angst in het donker, daar willen we een zaklamp op schijnen. Die ontkende angst willen we erkennen. Die angst willen we bespreken. Niet alleen, niet in de “eigen”groep, maar met zijn allen. Want wij allen kennen angst en de kracht ervan. Het is die angst die ervoor zorgt dat we elkaar niet meer willen horen. De angst waardoor we onszelf niet meer in de ander zien. De angst die het vertrouwen wat ons verbindt heeft beschadigd.
Laten we daarom beginnen met het erkennen dat we soms bang voor elkaar zijn. Soms terecht, vaak onterecht. Soms bewust, vaak onbewust. Soms zichtbaar en vaak onzichtbaar. Laten we daarna met elkaar over die angst spreken, dichter bij elkaar komen en uiteindelijk onszelf weer hervinden.
Er zullen mensen zijn, die zeggen dat wij naïef zijn. Dat wij er niets van snappen. Dat we de problemen niet willen erkennen. Die mensen roepen wij op om met elkaar en ons het gesprek te voeren. Leg ons uit waarom wij het verkeerd zien. Maak ons duidelijk waarom je anders over de angst denkt. Of ben je daar te bang voor?

Hieronder de film van #nietmijnislam #fightthefear

 

 

GroenLinks kwam gisteren met een filmpje met dezelfde boodschap. Dat filmpje is hier te bekijken. 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over #fightthefear, #nietmijnislam, angst, nieuws.

Delen: