Kijktip: Niet meer zonder jou, de film

In nieuws door redactie op 10-10-2018 | 09:31

Ontroerende, schurende en liefdevolle film die toont hoe mensen die totaal verschillend in het leven staan, elkaar toch lief kunnen hebben. Vanavond op NPO2 om 22.55 uur.

Uitgangspunt voor deze bewogen en ontroerende documentaire is de voorstelling Niet meer zonder jou, waarin een vrijgevochten Nederlands-Turkse vrouw de confrontatie zoekt met haar moeder, een traditionele moslima. Actrice Nazmiye Oral en haar moeder Havva vierden er over de hele wereld triomfen mee; duizenden mensen bezochten de voorstelling.

Maar niet de directe familie. Havva wilde niet dat zij wisten waar zij allemaal mee bezig was. Nadat zoon Mehmet toestemming heeft gegeven gaat ze door de knieën: Niet meer zonder jou wordt bij haar thuis opgevoerd. Een gebeurtenis die alle verhoudingen op scherp stelt.

Ruim twee jaar speelde Nazmiye met haar moeder Niet meer zonder jou in buurthuizen en in theaters van Amsterdam tot aan New York. 'Mijn strenggelovige moeder wilde overal spelen, behalve in Hengelo. Voor mij is ze meegegaan naar mijn territorium - het theater - als het ultieme liefdesoffer. Ik wilde het stuk ook spelen waar het allemaal begon - in haar territorium - Hengelo. In het bijzijn van mijn familie.'

We zijn in de kleine huiskamer van Havva's flat in Hengelo. Op de bank, met gespannen gezichten, zitten de twee broers, zus, tante en dochters van Nazmiye. Ertegenover zit zijzelf met haar moeder Havva. In deze intieme setting spelen ze Niet meer zonder jou, de openhartige dialoog over religie, familie, seksualiteit, tradities, normen en waarden.

Onderwerpen waarover vroeger nooit werd gesproken. Het levert veel emotionele reacties op vanaf de bank. Er is woede, frustratie, ontroering, liefde, verwijt. De ongefilterde kennismaking met het verhaal van Nazmiye zorgt voor onbegrip en vervreemding, maar ook voor herkenning en erkenning. Integratie op de vierkante meter.

Niet meer zonder jou ging op 30 september tijdens het Nederlands Film Festival in première en was genomineerd voor een Gouden Kalf. Vanavond wordt de film vertoond op NPO2. Daarna is de film hier te bekijken via uitzending gemist. 

Bron: human, inleidende woorden van Ewoud Butter, die de film op 5 oktober zag.

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over film, nazmiye oral, polarisatie, zina.

Delen: