Kamer wil af van lening afkopen Turkse dienstplicht

In nieuws door Ewoud Butter op 29-11-2017 | 17:00

De Tweede Kamer wil dat het ministerie van Defensie geen leningen meer verstrekt aan personeelsleden om hun Turkse dienstplicht af te kopen. Een meerderheid van het parlement steunde een motie daarover van de PVV.

Het was een herhaling van zetten: dezelfde motie werd ook al in 2011 aangenomen.

Nederlandse militairen met zowel een Turks als een Nederlands paspoort moeten ook in Turkije in het leger dienen. Zij kunnen deze dienstplicht voor 1000 euro afkopen. Het ministerie van Defensie schiet het personeel te hulp door een lening aan te bieden; een regeling die destijds op verzoek van de Kamer werd ingevoerd. 

Defensie laat weten dat de regeling nu niet zomaar van tafel is. Daarover moet eerst overeenstemming worden bereikt met de vakbonden. Tussen 2013 en mei 2017 is vier keer van de regeling gebruik gemaakt.

bron: Telegraaf


Meer over defensie, pvv, turkse dienstplicht, tweede kamer.

Delen:

Reacties


Hans Naaktloper - 02/12/2017 16:47

Een probleem pak je bij de bron aan.

Ik ben tegen elke vorm van staatsvorming, maar zolang de situatie is dat wij gedwongen in een staat functioneren, kun je niet sommigen meer statenrecht en privileges geven dan anderen. Denk aan kiesrecht. Ik had graag meegedaan aan de turkse verkiezingen, maar ja, ik krijg geen toegang.
Als ik nu lees dat er mensen zijn die een dubbele nationaliteit hebben, daar ook via hun stemrecht gebruik van kunnen maken, maar dan beginnen te piepen als er uit die andere dan de nederlandse nationaliteit verplichtingen voortkomen, vind ik dat hypocriet.

Schaf de dubbele nationaliteiten af. Dat is eerlijk en duidelijk.

Ik vraag niemand om afstand te nemen van wat hij of zij beschouwt als eigenheid of cultuur, die zij zowiezo floating in de wereld vandaag de dag, cultuuren vallen immers ook niet samen met nationaliteiten. U bent niet uw nationaliteit, daarom mag ik vragen aan iedereen om die dubbele standaard af te leggen.