Islamitische koepels in Den Haag vragen in petitie om islamitische begraafplaats

In nieuws door Ewoud Butter op 24-09-2019 | 13:40

De Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) zijn een petitie gestart om een islamitische begraafplaats te realiseren in Den Haag of de omgeving daarvan.

De initiatiefnemers schrijven het initiatief te hebben genomen omdat "er momenteel onvoldoende begraafplaatsen zijn die volledig voldoen aan de Islamitische eisen, zoals een eeuwige grafrust."

Verder zien de FIO en SIORH een steeds groter wordende behoefte vanuit de islamitische gemeenschappen om in Nederland begraven te worden, dan specifiek in Den Haag en/of omgeving. Ze schrijven:

Dit zien wij onder andere steeds meer bij de eerste generatie die dicht bij hun kinderen en kleinkinderen begraven willen worden. Ook zien wij dat er steeds meer van de tweede en derde generatie moslims in het land waarin zij geboren en getogen zijn begraven willen worden, namelijk in Nederland, specifiek in Den Haag en/of omgeving.  

Tot slot willen wij ook aandacht vragen voor onze broeders en zusters die bekeerling zijn en/of voor de broeders en zusters afkomstig uit Islamitische landen die ver weg van Nederland liggen en/of uit landen komen waar momenteel bijvoorbeeld oorlog is. Al deze broeders en zusters hebben geen keuze en kunnen enkel alleen in Nederland begraven worden. 

De petitie staat hier online. 

Eerste islamitische begraafplaats in Nederland was ook in Den Haag

​87 jaar geleden, in 1932, werd in Den Haag de eerste islamitischebegraafplaats in Nederland geopend. Het initiatief kwam destijds van de Indonesische vereniginng Perkoempoelan Islam, waarschijnlijk de eerste islamitische vereniging in Nederland.  Perkoempoelan Islam hielp Indonesische moslims bij formaliteiten als geboorte, huwelijk, scheiding, ziekte en begrafenis, maar ook bij het schrijven van brieven, vertaalwerk en contacten met de overheid. De vereniging maakte zich hard voor een eigen gebedsruimte en dus een islamitische begraafplaats. In december 1932 stelde de gemeente Den Haag een stukje grond van de Algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan ter beschikking aan moslims.

Hieronder een bericht uit de Gooi en Eemlander van 10 december 1932. 
Meer over organisatievorming onder Nederlandse moslims in Zuilen in de Polder, een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland. 

Foto


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over den haag, FIO, institutionalisering, islamitisch begraven, islamitische begraafplaats, SIORH.

Delen: