Islamitische basisscholen scoren weer beste op eindtoets

In nieuws door Roemer van Oordt op 18-02-2019 | 14:54

Van alle soorten scholen in het primair onderwijs scoren islamitische basisscholen gemiddeld de beste resultaten op de eindtoets in groep 8. Net als de afgelopen jaren blijkt dat uit het scholenonderzoek van RTL Nieuws.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vergeleek voor het vijfde jaar op rij de resultaten van de eindtoetsen van scholen. Om dat zo eerlijk mogelijk te doen is daarbij aan de hand van een nieuwe methode rekening gehouden met de samenstelling van de leerlingenpopulatie op scholen. In de score zijn bijvoorbeeld ongunstige factoren in de thuissituatie, zoals schuldenproblematiek, laag opleidingsniveau en herkomst van ouders meegenomen.

Op die manier is op basis van de afgelopen drie jaar voor ruim 6.100 basisscholen in het land een eindcijfer berekend, waarmee wordt aangegeven hoe goed of slecht de schoolresultaten zijn op de eindtoets. Gemiddeld scoren de scholen een 7. Van alle scholen scholen halen er slechts 79 een onvoldoende; 90 scholen scoren meer dan een 8,5.

Islamitische (7,4) en reformatorische (7,3) scholen halen net als de laatste jaren door de bank genomen hogere scores dan bijvoorbeeld openbare (6,9) en antroposofische (6,6) scholen. Alleen schoolsoorten met meer dan 40 vestigingen zijn in het onderzoek meegenomen. 

Dat de kwaliteit van het islamitisch basisonderwijs in de lift zit werd al eerder gesignaleerd en wordt naast betere rapportcijfers en cito-scores ook bevestigd door positievere beoordelingen van de onderwijsinspectie. Recent onderzoek concludeert bovendien dat steeds meer islamitische basisscholen een goede balans weten te vinden tussen de islam en de voorbereiding op een actieve rol in de Nederlandse samenleving. 

Meer over de gebruikte methode door RTL-nieuws vind je hier.

Check de kaart van RTL-nieuws: zo scoort jouw school op de eindtoets


Meer over islamitisch onderwijs op dit blog en op Polderislam.nl


Voor een uitgebreide analyse over de geschiedenis van het islamitisch (basis)onderiwijs in Nederland, zie: Ewoud Butter & Roemer van Oordt, 'Zuilen in de Polder? Een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland', New Brave Books/Amsterdam, 2018, 465 pp.

Afbeelding: Pixabay

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over cito, islamitische basisscholen.

Delen:

Reacties


Ineke van Veen - 13/05/2019 00:34

Waarom hoor ik dit nooit via de politiek dat de islamitische basisscholen het goed doen? Vreemd. Ik hoor meestal negatieve dingen over de moslims.