GroenLinks, PvdA en SP pleiten voor nationaal museum slavernijverleden in Amsterdam

In nieuws door Ewoud Butter op 30-06-2017 | 17:06

De Amsterdamse fracties van GroenLinks, SP en PvdA willen dat Amsterdam een nationaal museum voor slavernijverleden krijgt. Dat staat in een initiatiefvoorstel dat de partijen indienen in de week van Keti Koti, het jaarlijkse slavernijbevrijdingsfestival. Initiatiefnemer en GroenLinksraadslid Simion Blom: “Wij willen een plek voor alle Nederlanders waarin dit onderbelichte deel van de geschiedenis herdacht kan worden. Het wordt tijd dat we ons niet meer verbergen voor onze eigen geschiedenis”.

De initiatiefnemers willen dat het museum ook ruimte biedt voor cultuur en dialoog. Zo kunnen ook hedendaagse onderwerpen die moeilijk bespreekbaar zijn zoals racisme en de oorsprong daarvan een podium krijgen. Simion Blom in het persbericht van GroenLinks: “Dit moet een museum worden dat het verhaal van vóór, tijdens en ná de slavernij vertelt. Dat is nodig, want de gevolgen van ons slavernijverleden zijn tot de dag van vandaag voelbaar”.

Het initiatiefvoorstel roept verder ook op tot meer aandacht in het onderwijs voor het thema. Zo moeten leerkrachten die meer aandacht aan het onderwerp willen besteden beter ondersteund worden. SP-raadslid Nelly Duijndam: “Het is erg belangrijk dat het slavernijverleden een prominente plek krijgt in onze samenleving en dat alle Amsterdammers daar kennis van kunnen nemen. Dit zorgt ook voor meer begrip tussen bewonersgroepen met verschillende culturele achtergronden”.

Meer lezen
 initiatiefvoorstel Een stap naar erkenning van het Amsterdamse slavernijverleden.pdf

Meer over Keti Koti op deze website hier
Meer over slavernij hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


 


Meer over groenlinks, keti koti, nieuws, nuseum, pvda, slavernij, slavernijmuseum, sp.

Delen: