Extreemrechts hangt onthoofde pop op bij Emir Sultan Moskee in Amsterdam

In nieuws door Ewoud Butter op 18-01-2018 | 13:52

Bij de Emir Sultan moskee aan de Spelderholt in Noord is vannacht een onthoofde pop neergelegd. Het hoofd is aan een touw opgehangen, de romp werd besmeurd met rode verf en er werd een briefje achtergelaten met de boodschap "De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen. De islamisering moet stoppen. Ook geen Diyanet megamoskee in Noord, dat verbonden is met dictator Erdogan."

Dat meldt het Amsterdamse AT5

Het ultrarechtse Rechtsinverzet lijkt de actie te claimen op twitter en op facebook. Vannacht om 4.22 uur plaatste de groep foto's van de actie op facebook. Deze groep is tegen moskeeen in Nederland en organiseert in maart een demonstratie tegen een "mega-moskee" in Amsterdam-Noord. Volgens AT5 ontkent de persoon achter het account  verantwoordelijk te zijn voor het neerleggen van de pop.

Een van de personen die actief is bij de groep is Hugo Kuijper, die eerder actief was voor de NVUvoor Pegida en als Zwarte Piet verkleed een basisschool en de Amsterdamse gemeenteraad bezocht. Het is onduidelijk of hij ook degene is geweest waarmee AT5 heeft gesproken. 

Lokale politici van de bijna alle lokale partijen veroordeelden de actie op twitter en facebook. 

Update

15.00 uur

Via onze contacten hoorden we dat de voorzitter van de moskee - Kamber Sener - vanochtend alle actieve leden van de achterban appte met de boodschap vooral niet op dit soort walgelijke provocaties van extreem-rechts in te gaan en de rust in het mooie Amsterdam te bewaren. 

17.00 uur

Tegenover AT5 laat Hugo Kuijper weten de actie te steunen, maar er niets mee te maken te hebben. Rechtsinverzet kreeg de foto's volgens hem gemaild en twitterde ze (om 4.10 uur vanochtend (sic)). Kuijper weet niet wie de afzender was en ook niet of hij/zij verbonden is aan Rechtsinverzet. AT5 laat weten dat de politie de tweet (en de mail?) meeneemt in het onderzoek.

20 januari: op Frontaal Naakt maakt Petra Kramer aannemelijk dat Hugo Kuijper het RechtsinVerzet twitteraccount beheert.  

(meer informatie volgt mogelijk).

Zie ook:

Update lijst haatmisdrijven gericht tegen moskeeen 
 

Meer over moslimhaat

 


Meer over extreemrechts, moslimhaat.

Delen: