Docent As-Soennah moskee voor rechter vanwege aanbevelen vrouwenbesnijdenis

In nieuws door Ewoud Butter op 09-11-2019 | 07:29

Een docent van de Haagse As-Soennah moskee gaat vervolgd worden voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. Dat heeft het OM gisteren laten weten. De docent zei in een filmpje op de website van de moskee dat vrouwenbesnijdenis is aanbevolen. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland strafbaar en kan tot 12 jaar cel leiden.

Het filmpje stond sinds het najaar van 2015 op de site van de moskee. Volgens het OM werd in het Arabisch onder meer het volgende gezegd: "Besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden wat zich op de voorhuid bevindt en bij de vrouw worden haar lusten minder."

Het filmpje, dat op een besloten gedeelte van de moskee stond, werd onthuld door Nieuwsuur. Een jaar geleden, op 8 november 2018 besloot Femmes for Freedom aangifte te doen tegen de moskee vanwege deze uitspraak. Na de aangifte van Femmes for Freedom werd er ook door anderen aangifte gedaan. 

Alhoewel genitale verminking volgens Femmes for Freedom eerder geografisch dan religieus is bepaald, ziet de organisatie een ontwikkeling binnen islamitische gemeenschappen, "waar vroeger genitale verminking van vrouwen niet voorkwam, nu genitale verminking wordt aanbevolen."

Femmes for Freedom schreef verder:

Recent werd duidelijk dat de As Soennah Moskee in Den Haag video’s op zijn website heeft staan waarin wordt gesteld dat genitale verminking van meisjes niet verplicht, maar wel aanbevolen is. De As Soennah moskee is een moskee met een Marokkaanse achtergrond, een gemeenschap waarin genitale verminking nooit voorgekomen is. Dat deze aanbevelingen nu wel gepredikt worden, is een gevaarlijke ontwikkeling. Femmes for Freedom vindt dat de Nederlandse regering een stellige reactie moet geven die duidelijk maakt dat er geen ruimte is voor de schending van fundamentele mensenrechten in Nederland. Femmes for Freedom heeft vandaag aangifte gedaan tegen de As Soennah Moskee wegens opruiing en aanzetten tot geweld. 

De As Soennah moskee liet vorig jaar na de uitzending van Nieuwsuur weten:

De Stichting neemt krachtig afstand van vrouwenbesnijdenis, wat niet-islamitisch is. De Stichting heeft dit ook in het verleden kenbaar gemaakt. De lezing van de betrokken docent is van de site verwijderd.

In een andere verklaring schrijft de stichting:

Al in 2008 hebben wij in een publicatie dit fenomeen [vrouwenbesnijdenis] veroordeeld. De docent die de betreffende uitspraak over vrouwenbesnijdenis deed, heeft in een gesprek met het bestuur afstand genomen van de gedane uitspraken en spijt betuigd.

Na de aangifte vorig jaar liet het OM weten de korte fragmenten te zullen beoordelen ’in de context waar ze uit komen’. In het bericht van gisteren meldt het OM:

"Na bestudering en juridische duiding van het filmpje (waarbij ook de vrijheid van meningsuiting en van religie in beschouwing zijn genomen) heeft het OM besloten dat de medewerker zich voor de rechter moet verantwoorden."

Tegenover Omroep West laat Abdelhamid Taheri, oud voorzitter van de As Soennah moskee, weten niet verrast te zijn door de vervolging. "Het past in de tendens en het klimaat in Nederland van de laatste tijd, als het gaat om het inperken van vrijheid van moslims en religieuze leiders.' Hij herhaalt het standpunt dat zijn organisatie niet voor vrouwenbesnijdenis is. "Het is in dertig jaar nooit een issue geweest in onze organisatie', zegt Taheri namens de moskee die nog geen nieuwe voorzitter heeft gekozen.

Taheri stelt nu dat de docent, die volgens As Soennah eerder spijt betuigde en afstand nam van zijn uitspraken, niet zijn eigen mening vertolkte. 'Hij heeft gewoon een tekst voorgelezen tijdens een les over islamitische jurisprudentie.' Taheri vraagt zich af of je in Nederland niet iets mag voorlezen wanneer het niet je mening is. De oud-voorzitter hoopt dat de rechtszaak duidelijkhied brengt. Tegenover Omroep West laat hij weten: "Moskeebestuurders weten er nu geen raad mee. Maar mensen worden wel belemmerd en beperkt in hun vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst.'

Vrouwenbesnijdenis

Vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking biedt geen enkel gezondheidsvoordeel voor meisjes en vrouwen en wordt als een schending van de mensenrechten van vrouwen beschouwd. Het kan ernstige lichamelijke, psychische en seksuele problemen veroorzaken op de korte en de lange termijn. Kijk voor een lange opsomming van de klachten bij Pharos, expertisecentrum Gezondheidsverschillen.

Uit onderzoek van Pharos, blijkt dat er op 1 januari 2018 in Nederland bijna 41.000 vrouwen woonden die zijn besneden. Het grootste deel van hen (82 procent) komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak. Naar schatting lopen 4.200 meisjes de komende 20 jaar risico op besnijdenis. “De preventie van meisjesbesnijdenis en de zorg voor vrouwen die besneden zijn, blijft onverminderd belangrijk in Nederland.” zegt Ramin Kawous, hoofdonderzoeker bij Pharos.

Uit een artikel in De Groene van deze week blijkt onder andere dat Somalisch Nederlandse meisjes worden meegnomen op 'vakantie' in Kenia om besneden te worden. 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over as soennah, femmes for freedom, genitale verminking, vgv, vrouwenbesnijdenis.

Delen:

Reacties


Hans de Roos - 11/11/2019 15:55

Maurice Blessing (1968) is arabist en doceerde sharia (islamitisch recht en moraal) aan de UvA. In onderstaand artikel in Trouw uit 2014 rekent hij af met de mythe dat meisjesbesnijdenis niets met de islam te maken heeft.

https://www.trouw.nl/nieuws/meisjesbesnijdenis-heeft-wel-degelijk-met-de-islam-te-maken~ba0fba69/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F