Dionne Abdoelhafiezkhan ontvangt Nieuw Amsterdam Prijs

In nieuws door Ewoud Butter op 08-01-2019 | 23:37

Dionne Abdoelhafiezkhan, oprichter van de sociale onderneming Izi Solutions en een grote drijvende kracht achter Control Alt Delete, de organisatie die de afgelopen jaren met succes etnisch profileren heeft geagendeerd, heeft dinsdagavond de Nieuw Amsterdam Prijs ontvangen.

Abdoelhafiezkhan ontving de prijs tijdens het tweede Nieuw Amsterdam Diner, een feestelijke Nieuwjaarsbijeenkomst van Pakhuis de Zwijger.

De Nieuw Amsterdam Prijs is vorig jaar door Pakhuis de Zwijger in het leven geroepen om mensen te eren 'die na jarenlange inspanning, met doorzettingsvermogen en een helder doel voor ogen, een voor onze stedelijke samenleving impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht,’ aldus Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger.

Dionne Abdoelhafiezkhan was oprichter van de stichting DutchVersity/Hi5 waarvan IZI Solutions de bedrijfskundige doorstart is. Ze is tevens al jaren een grote drijvende kracht achter het platform Control Alt Delete dat de afgelopen jaren met veel succes etnisch profileren op de politieke agenda heeft gezet. In 2016 ontving ze voor haar werk ook de eerste Black Talent Achievement Award
Fransen prees Abdoelhafiezkhan vanwege haar onvermoeibare inzet in het hele land voor de dialoog. Ze krijgt de Nieuw Amsterdam Prijs volgens Fransen "voor haar strijd voor gelijkheid, waarin ze – ondanks het feit dat ze de confrontatie niet schuwt – het vertrouwen krijgt en geeft om de kritische gesprekspartner te zijn van verschillende gemeenten, scholen, de politie, de minister-president en de koning, Dit is een prestatie van formaat."

De bescheiden Dionne Abdoelhafiezkhan was totaal verrast toen ze de prijs in een vol Pakhuis de Zwijger in ontvangst nam. "Normaal gesproken ben ik wel een makkelijke prater, maar nu sta ik toch echt even met mijn mond vol tanden", zei ze bij de ontvangstname van de prijs. "Maar", vervolgde ze met een grote glimlach, "toch leuk dat deze prijs naar een geboren Rotterdamse gaat." Ze herhaalde verder het advies dat ze vaak aan jongeren geeft: “Waar je vandaan komt heb je niet bepaald, waar je naartoe gaat heb je zelf in de hand!” 
Haar collega Cemil Yilmaz liet tijdens een korte speech weten trots te zijn op Dionne. "Wat mij betreft verdient ze niet alleen de Nieuw Amsterdam Prijs, maar ook de Nieuw Nederland Prijs." 

Stanja van Mierlo ontving gisteren de prijs ‘Een leven lang voor de stad’ voor haar jarenlange inzet voor stadsstrand en culturele broedplaats Blijburg en de 17-jarige Meryem Maskouri ontving een prijs voor Talent van het Jaar. ‘Zij doet eindexamen aan het Technasium van het CalandLyceum in Amsterdam Nieuw-West, helpt jonge kinderen naschools bij hun huiswerk en voetbalt. Na haar middelbare school gaat ze naar de TU Delft om designer te worden van een betere leefwereld,’ aldus Fransen. De jonge Meryem Maskouri maakte ook gisteren indruk door met groot gemak, intelligentie en humor de zaal toe te spreken, alsof ze het al jaren doet.

Vorig jaar ontving Jerry Afriyie de Nieuw Amsterdam Prijs en Saar Boerlage de ereprijs ‘Een leven lang voor de stad’.

Foto: Jair Schalkwijk (een andere drijvende kracht van Control Alt Delete)

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over Dionne Abdoelhafiezkhan, Nieuw Amsterdam Prijs.

Delen: